Hirdetés

Elképesztő gépek Voodoo márkanéven

Amikor a HP 2006-ban felvásárolta a Voodoo PC-t, egyértelmű volt, hogy a vállalat a főként játékosok körében jól ismert márka révén újabb piacokat kíván meghódítani. Kívülről szemlélve sokáig mégis bizonytalannak tűnt, miként integrálják a szerzeményt a mammutcég kínálatába. A gyártó első kifejezetten játékhoz tervezett gépe, a Blackbird például HP márkanév alatt került piacra, bár odabiggyesztették a „with Voodoo DNA”, azaz „Voodoo DNS-sel” megjegyzést is a neve mögé. Az eltelt időben azonban a jelek szerint sikerült kimunkálni a Voodoo önálló, új profilját is – nemcsak játékhoz való gépek tartoznak immár ide, hanem általában véve az igényes, sőt luxusszámba menő számítógépeknek ad teret a termékcsalád, melyek formatervük, anyaghasználatuk, alkatrészeik, hardveres és szoftveres megoldásaik révén is kitűnnek az átlagból.

Voodoo Envy 133

Jó példa erre a Voodoo Envy 133 nevű, extra könnyű notebook, melyet leginkább talán az Apple MacBook Air vagy a Lenovo ThinkPad X300 mellé lehetne állítani, már csak azért is, mert ugyanúgy 13,3 hüvelykes kijelzőt tartalmaz. A szénszálas erősítésű házba bújtatott notesz mérete 322 x 230 x 18 mm, tömege egy háromcellás (állítólag akár 3:45 órás üzemet biztosító) akkumulátorral együtt 1,5 kilogramm.

Bekapcsolás után a felhasználó választhat, hogy elindítja a Windows Vistát, vagy inkább a Voodoo IOS-nak nevezett rendszerbe lép be, amely másodperceken belül rendelkezésre bocsát néhány alapvető funkciót: médialejátszót, böngészőt, Skype klienst. Érdekességek azonban bőven vannak ezen kívül is. A billentyűzet nemcsak háttérvilágítással szolgál, hanem azt is érzékeli, ha a felhasználó ujjai a gombok fölött vannak, és ilyenkor átmenetileg kikapcsolja az – egyébként gesztusokra is megtanítható – érintőpadot, hogy véletlen hozzáéréssel ne mozgassuk el a kurzort vagy okozzunk magunknak más kényelmetlenséget. A vezetékmentes mozgási szabadságról akkor sem kell lemondani, ha nincs a helyszínen Wi-Fi hozzáférési pont; ilyenkor elég a tápegységen kialakított csatlakozóba dugni az Ethernet-kábelt, és az Aura PowerConnect nevű vezérlő automatikusan létrehoz egy vezeték nélküli pont-pont kapcsolatot az akkuról működő számítógéppel.

A rendszer kis tokozású, 1,6–1,8 GHz-es Intel Core 2 Duo processzor köré épül, grafikáról az integrált GMA X3100 vezérlő gondoskodik. Az 1280x800 pixel felbontású kijelző LED-es háttérvilágítást kapott, melynek erőssége a környezeti fényviszonyokhoz tud alkalmazkodni. Külső monitor is igénybe vehető, ehhez ráadásul modern HDMI port áll rendelkezésre. Az adattárolás feladata egy 80 GB-os merevlemezre vagy egy 64 GB-os SSD-re hárul, optikai meghajtót helytakarékossági okokból nem tettek a noteszbe, de mellékelnek hozzá egy külső, slot-in mechanikás, eSATA csatolós (!) DVD-írót. Kommunikációhoz adott a webkamera, a mikrofon és a hangszórók, a Gigabit Etherneten kívül a 802.11a/b/g/n szabványokkal kompatibilis Wi-Fi, továbbá a Bluetooth. A noteszen egy USB 2.0, egy kombinált USB 2.0/eSATA portot találunk, bővítésre ExpressCard aljzat ad módot. A bőséges felszereltségnek és a különleges jellemzőknek természetesen megkérik az árát, az Envy 133 kezdőára 2099 dollár.

Voodoo Omen

Nem hétköznapi darab a másik Voodoo-újdonság, az Omen sem. A desktop rendszer a végletekig leegyszerűsített alumíniumházban kap helyet, de aki nem szereti a puritán gépeket – és nem elégszik meg a ház tetszőleges színre állítható LED-világításával sem –, az választhat a színes Allure oldallapok választékából, vagy felár ellenében egyedi paneleket rendelhet, melyek készülhetnek üveg, fa vagy bőr felhasználásával is. A 7 hüvelykes segédkijelzőn bármilyen információ megjeleníthető, USB portra csatlakozik, meghajtásához tehát nem szükséges videokártya.

Az Omen négymagos Core 2 Extreme processzorral lép színre, amely mellé legfeljebb 8 GB rendszermemória és – akár CrossFireX, illetve SLI rendszerbe kötött – AMD vagy NVIDIA videokártyák különféle opciói társulnak. Lehet választani a hűtések között is, a léghűtésű variánsba 1150 wattos tápegységet szerelnek, a vizes azonban már egy 1300 wattosat kap. A tárolórendszer konfigurációs lehetőségei is sokrétűek, alapelemként a Seagate 1 terabájtos merevlemeze éppúgy a terítéken van, mint a Western Digital pörgős Raptor és VelociRaptor egységei, de aki nem tud mit kezdeni a pénzével, akár hat darab SSD-t is beszereltethet, fejenként 64 GB-os kapacitással.

Optikai meghajtók terén egy slot-in mechanikás, LightScribe-kompatibilis DVD-író az alap, de természetesen Blu-ray korongokat olvasó és író egység is kérhető. Ha valakinek az Asus Striker II Extreme alaplaphoz adott ADI audiovezérlő nem nyeri el a tetszését, ezt is lecserélheti Sound Blaster X-Fi hangkártyára. A Voodoo Razer néven futó billentyűzet-egér szett az alapcsomagban is benne van. Az Oment Windows Vista Home Premium vagy Ultimate operációs rendszerrel szállítják, legszerényebb kiépítésben már 7000 dollárért elvihető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés