Elérhető a BOLT első publikus verziója

Az AMD a mai napon a hUMA architektúra felvázolása mellett elérhetővé tette a BOLT nevű STL kompatibilis szabványos C++ sablonkönyvtár első publikus verzióját, mely még béta fázisban van, de már barátkozhatnak vele az érdeklődők. A HSA-hoz fejlesztett megoldásról az elmúlt év decemberében már beszámoltunk, így a korábban leírtakat nem ismételjük meg, de a publikus változat újításokat is tartalmaz.

A BOLT bétaverziója C++ AMP interfészt is kapott, így a fejlesztőknek több szabadsága lesz, emellett implementálásra került az Intel TBB (Threading Building Blocks) támogatása is. Ezzel a BOLT-ban írt program közel azonos sebességgel fut majd a többmagos processzorokon, mintha a fejlesztő direkten a TBB-re kódolna. Előbbi fontos tulajdonság, mivel így azokon a rendszereken is jó lesz a sebesség, amelyekben nincs megfelelő integrált vagy dedikált grafikus vezérlő a feladatok gyorsítására. Az OpenCL interfész is fejlődött, és nem mellesleg jobb teljesítményt kínál.

Az AMD szerint az STL, vagy más STL kompatibilis sablonkönyvtár (példádul Intel TBB) használatával írt kódok percek alatt átkonvertálhatók BOLT-ra, emellett a grafikus processzor erejének kihasználásához OpenCL vagy C++ AMP API hívásokra sincs szükség, mivel a kompatibilis eszköz inicializálását, illetve a kommunikációt megoldja a sablonkönyvtár.

A BOLT célja lapvetően az, hogy a fejlesztőknek csak egyetlen forrásra legyen szükségük ahhoz, hogy a számítógépeket kiszolgálják. A rendszer transzparensen működik, így ha talál OpenCL-t vagy C++ AMP-t támogató grafikus processzort, akkor a megfelelő feladatokat kiosztja rá, de akkor sincs baj, ha az előbbi feltétel nem teljesül, mivel ilyenkor a központi processzor fog dolgozni.

A Visual Studio 2010-hez és 2012-höz (a C++ AMP interfész eléréshez utóbbira lesz szükség) fejlesztett BOLT sablonkönyvtár letölthető az alábbi oldalról. A rendszer egyelőre csak Windows 7 és 8 alatt üzemképes, de később lesz Linuxhoz is támogatás (C++ AMP interfész nélkül).

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés