Hirdetés

Elektronikus papír a Fujitsutól

A Fujitsu Laboratories nemrégiben jelentette be, hogy jelentős előrelépéseket tett az elektronikus papírok fejlesztésében. Az e-papír nem más, mint egy papírlaphoz hasonlatos, hajtogatható kijelző, amely egy vékony elemről működik és képes a memóriájában tárolt információkat megjeleníteni. A Fujitsu megoldása egyelőre a fejlesztés fázisában van, kereskedelmi megjelenése 2006 környékén várható.


Forrás: Digit-Life

Az e-papír többnyire úgy működik, hogy a kijelző minden egyes pixele egy fekete színű festékcseppet tartalmaz, mely egy tükröződő fehér háttéren terül el, míg a festék és a háttér között egy átlátszó elektromos vezetőréteg található. A festékcsepp normál állapotban teljesen kitölti a pixelt, amely így egy fekete pontot rajzol. Amennyiben azonban feszültséget kap, visszahúzódik, mégpedig a feszültséggel egyenes arányban, és felfedi az alatta található fehér réteget: így rajzolódnak ki a szürke egyes árnyalatai, valamint a fehér.

Az e-papír fejlesztése során a kihívást a megfelelő fényerő, kontraszt és válaszidő, valamint a médium rugalmasságának biztosítása jelenti. A technológia egyik úttörője, a Philips tavaly már olyan színes megoldást is bemutatott, amely akár mozgóképek megjelenítésére is képes.

Hirdetés