Hirdetés

Egyre több adat lát napvilágot a Nintendo NX-ről

A Nintendo NX kvázi végleges verzióját folyamatosan kapják meg az érintett fejlesztők, így egyre több amolyan nem hivatalos adat lát napvilágot a következő év során érkező konzolról. Az egyik ilyen új adat, hogy a Nintendo egy teljesen új fejlesztői dokumentumot biztosít a kiválasztott stúdióknak, amelyben a meglévő platformokról való portolás fő szerepet kap. Itt elsődlegesen nem az Xbox One és a PlayStation 4 konzolokat kell érteni, bár a portolás ezekről is lehetséges. A fő cél inkább az Androidra megjelent játékok egyszerű portolásának biztosítása.

Az alapot a NintendoOS operációs rendszer adja, amely nagyon hasonlít az Androidhoz, de nem Androidról van szó, ugyanakkor modern felhasználói felülettel lesz felvértezve, emellett erős közösségi funkciókkal fog rendelkezni. Kiemelt szerepet kap a DeNA is. Utóbbi vállalat Japán egyik legnagyobb, ultramobil piaccal foglalkozó fejlesztőcégének számít, és a Nintendo partnereként dolgozik egy új tartalomszolgáltatási rendszeren. Ez a fejlesztés egyrészt leváltja a Club Nintendót, másrészt biztosítja az egyes platformok közötti átjárhatóságot, amivel egy Nintendo NX-hez vásárolt játék játszható lesz például androidos ultramobil eszközön is. Utóbbi konstrukció miatt kritikus tényezővé vált az Android és a Nintendo NX közötti könnyű portolhatóság biztosítása.

A Nintendo NX erejét egyébként a pletykák az aktuális Xbox One alá teszik. Elsődlegesen a memória-sávszélességből lesz kevés, de nagyon fontos kiemelni, hogy a Nintendo NX alapját biztosító rendszerchip nagyságrendekkel kevesebbet fogyaszt, mint az Xbox One és a PlayStation 4, tehát már emiatt sem tekinthető direkt konkurensnek. Nem véletlen, hogy a Nintendo sem a nyers teljesítményre helyezi a hangsúlyt, mivel ezen a területen nem akarnak harcolni a Microsoft és a Sony gépeivel. Az persze elképzelhető, hogy korábban más volt a terv, de úgy néz ki, hogy a japán vállalat értelmetlennek látja az Xbox és a PlayStation modelljének lekövetését, így inkább egy saját utat járnak, amit az ultramobil piaccal kötnek össze.

Szintén érdekes adalék, hogy a Nintendo különösebben nem törekszik arra, hogy a nagyobb stúdiókat meggyőzze arról, hogy a Nintendo Wii U után az NX-re érdemes elhozni az Xbox One, PlayStation 4 és PC platformokra készülő címeket. Ezt ugyan semmilyen formában nem akadályozzák majd meg, de a Wii U-val ellentétben az NX annyira más irányba megy, hogy a fókuszt inkább az ultramobil platformokkal való összeköttetés jelenti, így nem feltétlenül van szükség a nagyobb AAA játékok elérhetőségére a rendszer sikeréhez. Emiatt az anyagi támogatást is leginkább az ultramobil piacra fejlesztő stúdiók kapják.

A Nintendo konstrukciója a fentiek alapján reálisnak mondható. Gyakorlatilag a cég nem szeretne direkten az Xbox és a PlayStation ellen menni, ugyanis az ultramobil fókusz miatt a Nintendo NX egyedinek tekinthető. Gyakorlatilag egy olyan piaci rést céloznak meg, amit eddig senki sem próbált lefedni, és ez akár még sikert is jelenthet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés