Hirdetés

Egyre kevesebb pénz van a videokártya-üzletben

A tavalyi harmadik negyedévben is folyamatosan csökkent az asztali számítógépekbe építhető grafikus kártyák piacának pénzügyi forgalma, miközben a gyártók minden eddiginél több vezérlőt szállítottak le az adott időszakban. Azaz a kártyák fogyasztói ára a fokozódó verseny miatt csökkent – legalábbis ez derül ki a Jon Peddie Research piackutató által most közzétett elemzésből. A számok mellesleg azt is megmutatják, hogy továbbra is a felső-középkategóriás videokártyák a legkelendőbbek, ezek ára jellemzően 150 és 249 dollár között mozog.

A JPR adatai szerint a 2006-os esztendő harmadik negyedévében összesen 21,8 millió grafikus vezérlőt szállítottak le a piac szereplői; 10,6 százalékkal többet, mint a második negyedévben és 7,8 százalékkal többet, mint a 2005-ös év hasonló időszakában. A pénzügyi forgalom mindeközben egy éve folyamatosan csökken: míg a tavalyi év első negyedévében 5,88 milliárd dollárt ért a szegmens, a harmadik negyedévben nem érte el az ötmilliárd dollárt (4,97 mrd) a forgalom.

A piackutató cég szerint a jelenség egyértelműen az erősödő konkurenciaharc jele. A két legnagyobb piaci szereplő az év során folyamatosan csökkentette árait, így gyakorlatilag mindegyik főbb szegmensben olcsóbbak lettek a videokártyák, leszámítva a belépőszintet. Az elemzésből mindezek mellett kiderül, hogy az NVIDIA és az AMD mellett a többi piaci szereplő összesen csak 0,6 százaléknyi szeletet tudott megszerezni magának a tortából, ezzel „mindössze” 29,4 millió dolláros forgalmat generálva.

Az elemzőcég szerint az év végi hajrá hatására ez a szegmens is komoly növekedést produkál majd, ráadásul ebben az időszakban több újdonság is színre lépett, mindemellett nőtt az igény a kétkártyás megoldásokra. A Jon Peddie Research becslése szerint az asztali PC-khez kínált grafikus vezérlők piacának forgalma 2006-ban végül eléri majd a 21 milliárd dollárt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés