Hirdetés

Egyedi GeForce GTX 260 a Sparkle tálalásában

A tavalyi év végén, decemberben bukkantak fel először az NVIDIA GeForce GTX 260-as grafikus kártyák módosított GT200 grafikus processzorral szerelt változatai. Az 55 nm-es csíkszélességre csökkentett gyártástechnológia volt a chip legfőbb újítása, aminek köszönhetően végre olcsóbban gyártható, és nagyobb órajelek elérésére volt képes elődjénél. A megjelenése óta eltelt fél év alatt a referencia ajánlásoknak megfelelő modellek mellett, felbukkantak a gyárilag emelt órajelű példányok is. Ezek közé igyekszik beférkőzni a Sparkle is, méghozzá mindent beleadva. A gyártó a nagy teljesítményű, és extra szolgáltatásokat felvonultató Calibre sorozatát fogja bővíteni az X265-ös modellel, amelyet a Computexen mutatott be elsőként.

Sparkle Calibre X265
Sparkle Calibre X265 - Fotó: PROHARDVER! [+]

Az egyedi tervezésű nyomtatott áramköri lapra az 55 nm-en készült GT200-as chip került, ami 216 stream processzort tartalmaz. Órajeleit jelentősen megnövelték, így a mag a szokásos 576 helyett az ördögi 666 MHz-en, a shaderek pedig az ajánlott 1240 helyett 1476 MHz-es órajelen dolgoznak. A 896 MB-nyi fedélzeti memória továbbra is 448 bites adatbuszon keresztül kapcsolódik a grafikus processzorhoz, és GDDR3-as chipekből épül fel. Ezek órajelét szintén jelentősen megemelték, az effektív 2000 MHz helyett 2268 MHz-en járnak.


Fotó: PROHARDVER! [+]

Amennyiben valaki még ezekkel az értékekkel sem lenne megelégedve, az használhatja a Sparkle SPA Tune OC szoftverét, aminek segítségével tovább feszegethetők az X265-ös határai. A magasabb órajelekkel járó többlet hőt a Sparkle egy egyedi, kétventilátoros és hőcsöves hűtővel igyekszik eloszlatni, ami egy kicsit hasonlít az Asus Dark Night fantázianevű kártyáin látható megoldásara. A hátlapon két DVI-I és egy tévékimenetet helyezett el a gyártó, a HDMI pedig egy átalakító segítségével érhető el. A Sparkle állítása szerint a Calibre X265 hasonló teljesítményre lesz képes, mint a GeForce GTX 275-ös modellek, viszont azokhoz képest kedvezőbb árcédulával fog rendelkezni.

Előzmények

Hirdetés