Hirdetés

Egy partneri döntés miatt megtörhet az NVIDIA szárnyalása

Az amerikai Friedman, Billings, Ramsey Group elemzőcég tegnap csökkentette a fő profiljaként grafikus processzorokat és alaplapi lapkakészleteket fejlesztő és előállító, kaliforniai illetőségű NVIDIA következő üzleti negyedéves eredményeire vonatkozó előrejelzéseit. Bár az utóbbi hónapokban többször is kiváló üzleti eredményekről számolhatott be a vállalat, az elemzőcég illetékese szerint a júliustól szeptemberig tartó üzleti negyedév visszaesést hozhat, mégpedig két kedvezőtlen tényező együtthatása miatt.

Az EE Times weboldalnak adott nyilatkozatában Chris Caso, az elemzőcég munkatársa az okok között elsőként azt emelte ki, hogy az NVIDIA-val partneri viszonyt ápoló IBM befejezte az AGP csatolófelülettel ellátott modern grafikus vezérlők előállításához elengedhetetlenül szükséges PCI Express-AGP átalakítóáramkör gyártását. A kaliforniaiaknak így sürgősen találniuk kell egy másik gyártót, amely elkészíti számukra az ominózus bridge IC-t, amennyiben a máig komoly piaci részesedéssel bíró AGP-s szegmensben versenyben kívánnak maradni. Caso szerint az AGP csatolófelületű NVIDIA bővítőkártyákból így is könnyen hiány alakulhat ki az elkövetkezendő hónapokban, ez elsősorban a felső-középkategóriás GeForce 7800 GS, illetve a középkategóriás, gyakorlatilag máig töretlen sikernek örvendő GeForce 6600 GT videokártyák eladásainak csökkenésében jelentkezhet.

Az elemzőcég szakembere emellett felhívja a figyelmet arra, hogy a PC-piac globális lassulása is kedvezőtlenül hat az NVIDIA eredményeire; a gyártó az előző üzleti negyedévben nem tudta a kívánt ütemben értékesíteni raktárkészleteit, ezért most árleszállításra kényszerülhet – ez ugyanakkor a végfelhasználók szempontjából kedvező helyzetet szülhet. A Friedman, Billings, Ramsey Group elemzője szerint az októberben kezdődő üzleti negyedévben jobbak lehetnek a cég kilátásai, elsősorban mivel ekkor kerül piacra a Sony új játékkonzolja, az NVIDIA grafikus chipjét tartalmazó PlayStation 3.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés