Hirdetés

Egy nap az Intel szerverek jegyében

[tudósítónktól] Az Intel Hungary és az Asbis Magyarország jóvoltából részt vehettünk egy Intel Szerver Tréningen, ahol az Intel szerverkínálatának középmezőnyét mutatták be a kiemelt partnerek szűk körének.

Elsőként az Kránitz József az Intel Hungary részéről tartott egy rövid bevezetőt az IPI (Intel Product Integrator) programról. Mivel ez csak regisztrált és bizonyos kritériumoknak megfelelő partnereknek hozzáférhető, minden részletet nem fecseghetünk ki, azonban annyit el lehet mondani, hogy nagyon impozáns előnyökkel jár "hivatalos" úton beszerzett Intel termékeket forgalmazni: első osztályú támogatást és garanciális ügyintézést kapunk, a lehetséges kedvezményekről és marketing segítségről nem is beszélve. Bár ezek a fogalmak más multinacionális IT cégtől sem idegenek, az Intel csomagja nagyon meggyőző. Sajnos itthon a közvélemény által még kevéssé ismertek a "channel" tagság előnyei, pedig az "utcai" piacon megszokottnál némileg magasabb árért jelentős hozzáadott értéket kapunk.

Az program jelentős részét az Asbis részéről Nagy Csaba értékesítési csoportvezető elődása tette ki a két- és négyprocesszoros Intel Xeon szerverlapokról és a hozzájuk kapcsolódó házakról. A rendkívül alapos bemutató még a "komoly" hardverek tekintetében laikus tudósítónk számára is érdekes volt, hát még a két tucat összegyűlt IT profinak. A szünetekben az előadás tárgyát képező lapok és házak megtekinthetőek és megtapogathatóak voltak - meg kell hagyni, nem csak a PROHARDVER! képviselője nézegette szájtátva a berendezéseket...

PC-s szemszögből vizsgálva a szervertermékeket az a feltűnő, hogy míg a szerverpiac jóval konzervatívabb, azaz egyes újítások sokkal lassabban jelennek meg (pl. az 533-as FSB csak most kezd megjelenni a Xeonoknál), addig más felől viszont olyan megoldásokkal találkozunk, amikről asztali gépekben álmodni sem mernénk (legtöbbjük adatátvitellel-sávszélességgel és biztonsággal kapcsolatos). Ilyen például a DDR modulokat négyesével faló, összesen 24 GB memória kezelésére alkalmas négyutas Intel Shasta SSH4, mely mellesleg öt független PCI busszal és még ezernyi nyalánksággal bír, de a szerverek hibatűrő kialakítása és online diagnosztikai lehetőségei is lenyűgözőek, hogy a házak kialakításáról ne is beszéljünk.

A kitekintés a PC-k szűkebb világából rendkívül izgalmas volt, és kicsit más megvilágításba helyezi az "Intel vs. AMD vitát", illetve láthatóvá válik, hogy miért pont e piac felé próbál elmozdulni az AMD is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Hirdetés