Hirdetés

ECS Elitegroup: három nForce4-es alaplap

Az ECS Elitegroup három alaplapot mutatott be, amelyek az NVIDIA legújabb, nForce4 vezérlőchipje köré épülnek. A KN1 Extreme 939 tűs Athlon 64 és Athlon 64 FX processzorok fogadására képes, akár 2 GHz-es oda-visszairányú HyperTransport kapcsolatot is támogatva a CPU és az nForce4 Ultra alaplapi vezérlőchip között. Négy memóriafoglalattal bír, ezekbe maximum 4 GB DDR400 sebességű RAM helyezhető.

A lap egy PCI Express x16, két PCI Express x1, valamint három PCI-aljzattal szolgál. Jó hír, hogy az nForce3 alaplapoknál megszokott referenciadizájnnal ellentétben a chipset által biztosított SATA-csatlakozók elkerültek a CPU- és a VGA-foglalat közül, és a lap szélén kaptak helyet. Bár a videokártya itt is igen közel került a chipset hűtőbordájához, rögzítőpöcke a túloldalon található, így a szerelés feltehetően nem ütközik különösebb akadályokba.


KN1 Extreme

A meghajtók részére számos csatlakozó biztosított: az nForce4 lapkához két Parallel ATA csatorna és négy SATA-II port kapcsolódik, egy SiS180 vezérlőchip pedig egy további Parallel ATA csatornával és két SATA-csatlakozóval szolgál. Merevlemezek tömbbe rendezéséhez a JBOD, valamint a RAID 0, 1 és 0+1 üzemmódok közül választhatunk. Hatcsatornás hangról egy Realtek ALC655 kodek, a két Firewire portról pedig egy TI chip gondoskodik. Hálózati interfészből kettőt is találunk: a Realtek vezérlő Fast Ethernet, míg a Marvell chip Gigabit Ethernet összeköttetést nyújt. Az előző generációhoz képest nőtt az USB 2.0 portok száma is: négyet találunk a hátsó I/O-panelen, míg további hat alaplapi érintkezők formájában áll rendelkezésre.

A KN1 Extreme-mel egyidőben jelentette be NForce4-A939 és NForce4-A754 jelzésű alaplapjait is a vállalat. Ezek kevesebb extrával szolgálnak ugyan, ám ezeken is megtalálhatók a PCI Express-bővítőhelyek, a gigabites hálózati interfész, az összesen tíz USB 2.0 port, illetve a RAID 0, 1 és 0+1 lehetősége. A KN1 Extreme és az NForce4-A939 szállítását már megkezdte az ECS Elitegroup, a 754 tűs processzorokat fogadó lap várhatóan december végén kerül forgalomba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés