Hirdetés

Dual AMD-k: a Duron MP-be megy

Mióta Athlon létezik, azóta van napirenden az EV6-os CPU-busz több proci kiszolgálásakor jelentkező azon tulajdonsága, miszerint minden processzornak külön sávszélességet biztosít, így az Intel-féle AGTL-buszhoz képest elvileg messze jobb megoldás.

Bár egyelőre kereskedelmi mennyiségben, és főleg használható árakon még egyetlen lap sem hozzáférhető. (ami késik?..) Mert hiába is rendelhető a TYAN megoldása (TYAN Thunder K7 / AMD-760MP), ha hozzá hét nyelven beszélő tápegységet muszáj installálni, amely a 2db Duron proci mellett, amiket akár már hónapokkal ezelőtt megvásárolt az előre tervező user, igencsak borsosra kerekítheti a végösszeget. (nem beszélve a csupán Registered DDR SDRAM modulokkal összeférésről, bár..)

Nem tévedés, Duron procikat elvileg már most is megenne egy ilyen dual TYAN board, ahogyan a sima Athlonok sem okoznak gondot. (a két platform teljesítményre szinte fej-fej mellett robog!) Egyedül az XP feketelistás, bár aki már ennyit költ proci(k)ra, tehát komoly szerverre pályáz, annak az Athlon MP-re szerintünk nem kell alternatíva.

Azonban nem szabad elfelejteni, létezik ennek az über TYAN lapnak több kistestvére is, amelyek közül a legolcsóbb, a Tiger MP néven futó már messze nem ilyen háklis: ugyan minden integrált csodát (SCSI, RAID, VGA..) lehagytak róla, de legalább az ára "alacsonyan" maradt (200USD), ez persze részben a standard tápcsatlakozásnak is köszönhető. (elvileg elég neki egy sima 300W-os PSU!)

Ráadásul hírlik, hogy egy ilyesmi TYAN lapba, ha csak mi nem ragaszkodunk hozzá, akkor "már" nincs szükség drága, Registered RAM-modulokra. Ezt mondjuk eddig is csak a TYAN erőltette, a 760MP chipsetnek nincs igazán köze az elvárásokhoz: a tapasztalatok szerint, ha mindössze 2db DIMM modult izzítunk, akkor a nem-Registered-ség nem gáz.

Mindez a jelen, vagy inkább a múlt, ugyanis hamarosan megérkezik a 760MP chipset frissítése, a 760MPX (AMD-762 & AMD-768), amelyre már jóval több gyártó rendez majd lapot, ami lapok már nem feltétlen a "ha szerver, akkor csak semmi tuning" jegyében fogannak..

Jelen esetben egy, már a küszöbön toporgó ASUS lapról szólnánk pár szót, amelyet még az idén bejelent a világ legnagyobb lapüzeme: az A7M266-D néven jegyzett mobo első példányaira még 2001-es címke kerül.

A lap, amely az ASUS első dual Athlonos rendszere lesz, alapvetően más ismérvek szerint készült: egyrészt hivatalost elég neki a sima DDR RAM (bár Registered-ből dupla annyi rakható bele.. (4GB)), teljesen szabványos ATX táppal fűthető, teljes tuning-arzenál áll majd rendelkezésünkre (FSB per MHz, Vio/Vcore, ), ráadásul az alaplap elboldogul az Athlon MP-procikba szerelt diódával is (ASUS C.O.P. (CPU Overheating Protection)), így a CPU-k elfüstölése hamarosan végleg a múlté!

A board nevében a "-D" jelzés állítólag a lap pozícionálására utal: szerver-Duron procikkal ez a lap igazi home-erőmű lehet. A szerver-Duron alatt a hamarosan bejelentésre kerülő Duron MP procikat értjük, amelyek immár a Morgan-core-ra épülve vehetik fel majd a kesztyűt a konkurenciával házon kívül és belül. (1-1.1-1.2GHz-es példányok érkezésére lehet számítani)

Mindenesetre mi roppant kíváncsiak lennénk egy ilyesmi lapra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Hirdetés