Hirdetés

Dual-DDR: az Athlon 64 jövője

Mivel az Intel a tervezettnél gyorsabban növelte/növeli Pentium 4 és Celeron processzorainak órajelét és buszsebességét, az AMD-nek is folyamatosan növelni kell CPU-inak teljesítményét. Ezek a fejlesztések általában csak akkor derülnek ki, amikor már biztos, hogy bekerülnek a processzorba, ám most a DigiTimes és a PCWatch megtudott pár dolgot az AMD Athlon 64-gyel kapcsolatos terveiről.

Azt talán már mindenki tudja, hogy az első Athlon 64 szállítmányok augusztus folyamán érkeznek, hogy a szeptemberi bejelentés után ne csak papíron létezzenek az újdonságok. Az első Athlon 64 processzorok 1.8 GHz, illetve 2.0 GHz frekvencián fognak működni, jelölésük pedig 3100+ és 3400+ lesz. Mindkettő 1 MB L2 gyorsítótárat tartalmaz. Később megjelenik még egy 0.13 mikronos gyártástechnológiával készülő változat, a 2.20 GHz-es modell, melynek jelölése 3700+ lesz. 2004 második felében pedig érkezik a 4000+ változat, mely 2.40 GHz-en ketyeg, s már 90 nanométeres csíkszélességgel készül, San Diego kódnéven.


Forrás: Hartware.net

A San Diego kódnevű Athlon 64 variáns másik érdekessége, hogy az Opteron processzorokhoz hasonlóan a kétcsatornás memóriavezérlést is támogatja. Ez a teljesítménynövekedésen kívül sajnos azt is jelenti, hogy az AMD Athlon 64 4000+ processzortól kezdve új foglaltra lesz szüksége a CPU-knak (Socket 940), tehát az idén megjelenő alaplapok nem tudják az új processzorokat fogadni. Elméletileg az nForce3 Pro chipsetes, Opteron processzorhoz szánt alaplapok képesek lehetnek kezelni ezeket a processzorokat, de ez egyelőre nem megerősített tény.

Az AMD kiad egy 256 KB L2 gyorsítótárral rendelkező szériát is az alsó piaci szegmens számára ("Hammer magos Duron"). Kezdetben ez is 0.13 mikronos technológiával készül, melynek kódneve Paris. Ezt váltja a 90 nanométeres Victoria mag, mely a San Diegóval ellentétben nem támogatja a kétcsatornás memóriavezérlést, így elképzelhető, hogy az erre a magra épülő CPU-kat az idén megjelenő alaplapok is fogadják.

A hírek nem hivatalos forrásokból származnak, ezért könnyen előfordulhat, hogy az idő rájuk cáfol.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés