Hirdetés

Drasztikusan csökkenti a GPU fogyasztását a VRR bekapcsolása

A ComputerBase által felfedezett jelenség a 7900 XTX-nél terhelés nélkül 81%-os megtakarítást jelent.

A német ComputerBase új eszközöket szerzett be  a videókártyák tesztelésére, ezek segítségével pedig jobban figyelemmel tudják követni azok fogyasztását is a különböző körülmények között. Az új rendszer miatt persze a korábbi méréseik már nem érvényesek, ezért elkezdték újramérni a különböző GPU-kat, és ennek során fedezték fel, hogy a változó képfrissítés bekapcsolásával érezhetően – sőt, egyes esetekben kifejezetten jelentősen – csökkenthető a VGA fogyasztása.

A mérték függ a GPU típusától és az aktuális használattól is. A jelenség elsősorban az RDNA 3 processzorokat érinti, a Radeon RX 7900 XTX például idle-ben egy monitorral 81%-kal fogyaszt kevesebbet akkor, ha bekapcsoljuk a VRR-t. Windows aktív használata során az előny 36%, ha HD videót nézünk YouTube-on, akkor viszont nincs különbség, legalábbis míg nem HDR videóról van szó, mert akkor máris 31%-ot spórolhatunk, ha aktiváljuk a változó frissítést.


(forrás: ComputerBase)

Kevésbé feltűnő a változás az RDNA 2-re épülő grafikus kártyáknál, az Intel és NVIDIA termékeknél pedig fordított jelenség is megfigyelhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés