Hirdetés

Új Dell XPS notebookok Skylake processzorral

Bemutatta elit, XPS notebookjainak új generációját a Dell, és bizony nem fukarkodott az extrákkal. Alap, hogy az Intel legújabb, hatodik generációs, Skylake processzorait használja, de amit melléjük tett, az bizony a potenciális vásárlóknak a nyálelválasztását, a konkurenciának pedig a homlokán keletkező ráncok számát növeli majd. Keveset változott a 13,3 hüvelykes XPS 13, aminek előző generációját nemrég teszteltük, és bizony a brutális hazai árán kívül nem igazán lehet semmilyen részletébe belekötni.

Így aztán maradt az elsőrangú anyaghasználat és összeszerelési minőség, illetve a szinte keret nélküli, Full HD vagy QHD (3200x1800 pixel) kijelző, aminek köszönhetően a laptop egy méretosztállyal kisebbnek tűnik. A processzort hatodik generációs Core i-re cserélték, ami elsősorban IGP terén jelent majd előrelépést, de jó hír, hogy az alaplapra forrasztott memória most már nem csak 4 vagy 8 GB, hanem 16 GB is lehet, SSD-ből 1 TB a maximum. Egy kicsit (52-ről 56 wattórára) növelték az akkumulátor méretét, de a laptop súlya nem nőtt, akkumulátoros üzemideje viszont az új akku és CPU révén a gyáriak szerint 20százalékkal javult. Apróságnak tűnhet az XPS 13 oldalán lévő USB Type-C csatlakozó, de a vártnál sokkal többet tud. Támogatja a Thunderbolt 3.0 szabványt, így a Dell új adapterével akár két 4K-s monitort is meg tud hajtani, vagy ráköthetünk külső grafikus kártyát.

Komoly változáson ment át az XPS 15. Külsejét az XPS 13 mintájára szabták át, tehát a fedele és alsó része fémötvözet, míg a csuklótámaszt és a billentyűzet környékét szénszál erősítésű műanyagból formáztak meg, ami selymes tapintású felületet kapott. A kijelző peremét a kistestvérhez hasonlóan néhány milliméteresre vékonyították, így az XPS 15 az egyik legkompaktabb 15,6 hüvelykes laptop lett. Képernyője sem akármilyen, a matt Full HD-s mellett 3840x2160 pixelessel is kapható, ami ráadásul 100%-ban lefedi az AdobeRGB színteret, és természetesen egyik sem TN technológiás.

Dell XPS 13
Dell XPS 13 [+]

Téved, aki azt gondolná, hogy a legfeljebb 17 milliméter vastag és kiszereléstől függően mindössze 1,78-2,0 kilogrammos XPS 15 holmi vérszegény Utrabook. A Skylake processzorok közül 35 wattosakat építettek be, akár négymagos i5-6300HQ-t vagy i7-6700HQ-t is választhatunk bőven 3 GHz fölötti maximális órajellel. A grafikus rendszer sem gyenge, GeForce GTX 960M, rendszermemóriából pedig nem csak 16 hanem 32 GB is kérhető, ráadásul úgy tudjuk, nincs az alaplapra forrasztva.

Nem spóroltak az adattároló rendszeren sem, az 1 TB-os HDD opció arra utal, hogy van 2,5 hüvelykes meghajtóhelye, de egy ilyen gépnél jobban járunk a PCI Express buszra kötött SSD-vel, ami 1 GB/s fölötti átviteli tempóra képes. Természetesen ez a modell is megkapta a Thunderbolt 3.0 szabványos USB Type-C csatakozót. Ütős a nagyobb, 84 wattórás akkumulátor is, ami minden bizonnyal elfoglalja a 2,5 hüvelykes meghajtóhelyet, a winchester mellé kisebb, 56 wattórás jár. Mindezek fényében nagyon kíváncsiak lettünk az új XPS belsejére, hogy ez a sok minden hogyan fér el benne, és vajon milyen lehet a hűtése.

Dell XPS 15
Dell XPS 15 [+]

Az új Dell XPS 13-at és XPS 15-öt már a hónap végétől szállítják a gyártó számára jelentősebb piacokon. Az európai árazásról annyit tudunk, hogy az új XPS 13 nem lesz számottevően drágább az elődjénél, 1149 euróról (kb. 360 000 forint) indít i5-tel, de a csúcsmodell ennek közel duplájába kerül majd. Ha minden igaz, az XSP 15 először csak külön grafikus kártyával érkezik az európai piacra, négymagos Core i5-tel, 8 GB memóriával 1 TB-os merevlemezzel, 32 GB-os SSD-vel, és Full HD kijelzővel 1479 eurós (kb. 460 000 Ft) áron, ami a csúcsverziónál 2399 euróra (kb. 745 000 Ft) emelkedik fel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés