Hirdetés

Dedikált transzkódolót rejt a Sandy Bridge?

Az OEM gyártók egyre több részletet szivárogtatnak ki az Intel Sandy Bridge termékcsaládjáról, melynek bemutatóját még az év végén megtartja a vállalat, de a processzorok hivatalos startja a 2011-es CES alkalmával esedékes. A Santa Clara-i óriáscég az IDF-en leplezte le az új generációs architektúrát, ám az eltelt hónapok alatt számos információ érkezett az új tokozásról, a termékek tuningolhatóságáról és magukról az érkező versenyzőkről. Most egy érdekes újdonság került elő, ugyanis az Intel partnerei azt pletykálják, hogy a Sandy Bridge dedikált transzkódolót rejt.

A híresztelések az cnet.com szerint megbízható forrásból származnak, sőt a dedikált transzkódoló alkalmazása alapvetően megmagyaráz pár – eleddig parlagon heverő – kérdést az Intel és az AMD csatájában. Az utóbbi vállalatról gyakorlatilag ismert, hogy a Stream technológiára építenek, ami a CPU-ba integrált grafikus vezérlő erejét használná fel az általános számításokra. A platformok esetében az OpenCL 1.1 és a DirectCompute 5.0 támogatása biztosított, ám az Intel egyik rendszer terjedését sem látná szívesen. Az indokok teljesen világosak: az első számú processzorgyártó a GPU-s technológiák esetében le van maradva az ATI-t felvásárló AMD és az NVIDIA mögött, így alapvetően kerülik az összecsapásokat e területeken. A GPU gyártásával foglalkozó cégek persze ebbe az irányba mozdulnak, hiszen a Radeonok és a GeForce-ok is megfelelően támogatják a fentebb említett GPGPU-s platformokat. Az Intel természetesen látja, hogy a processzor ereje nem elég a grafikus vezérlők számítási teljesítménye ellen, ám úgy kell megoldani a problémát, hogy a jövőben a programok elenyésző része építkezzen a GPU erejére.


[+]

A grafikus vezérlők általános számítási teljesítményét jelenleg főleg a transzkódolók használják ki, így már most is elérhető számos olyan videokonvertáló, ami a processzor mellett a GPU segítségét is igénybe veszi. Mi több, a Windows 7 drágább verziói is tartalmaznak beépített videotranszkódolót, mely a DirectCompute 5.0 előnyeit kamatoztatja. Az Intel a dedikált transzkódoló segítségével a Sandy Bridge transzkódoló és konvertáló teljesítményét növeli, mindezt anélkül, hogy támogatná a GPGPU-s platformokat. Természetesen az elgondolás szoftveres hátterét biztosítani kell, de ez aligha jelenthet problémát.

A dedikált transzkódoló az információk szerint független a CPU-tól és az IGP-től is, így számos területen lehet még hasznát venni. Érdemes megjegyezni, hogy grafikus vezérlő esetében eddig semmilyen adat nem látott napvilágot az API-k támogatásáról, de a fentiek alapján a DirectX 10.1-es felület feltételezhető, hiszen a DirectX 11 alapból megkövetelné a DirectCompute 5.0 kezelését, vagyis szükségtelenné válna a transzkódoló beépítése. Az persze elképzelhető, hogy a Microsoft jelenlegi legfrissebb API-ja úgymond emulált módban támogatva lesz, mivel erre a szabvány lehetőséget ad, ugyanakkor az általános teljesítmény szempontjából ez messze nem tökéletes elgondolás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés