Hirdetés

Dedikált kiterjesztés segíti a portolható Vulkan koncepciót

A MoltenVK már támogatja az újítást, ami nagy segítség lehet az egyes funkciók támogatásának hiánya miatt.

A Khronos Group nagyjából másfél éve jelentette be a portolható Vulkan konstrukciót, amelynek az első eleme a saját kézbe vett MoltenVK 1.0 lett, így biztosítva a Vulkan API elérhetőségét az Apple platformokon.

A fejlesztések igazából lassan, de biztosan zajlanak, viszont van egy olyan tényező, amit egyelőre nehezen lehet kezelni. Itt konkrétan arról van szó, hogy az egyes portolható Vulkan implementációk felé lényegében ugyanazok a követelmények, mint a natív specifikációjú meghajtóknál. Ez azért gond, mert bizonyos funkciókat egy adott platformon belül nem feltétlenül lehet támogatni. Jelen pillanatban nincs megoldás ezek jelzésére az alkalmazás felé, vagyis magát a programot úgy kell megírni, hogy az elvileg működőnek specifikált, de a gyakorlatban működésképtelen funkciót ne próbálja meg elérni a program. A rendszer így életképes, de közel sem biztonságos, amin változtatni kellene.

Az érintettek előálltak egy VK_EXTX_portability_subset kiterjesztéssel, ami egyelőre kísérleti stádiumban van, de végeredményben lehetővé teszi a portolható Vulkan implementációk számára, hogy jelezzék azokat a funkciókat, amelyeket az adott Vulkan specifikációból nem támogatnak. Ez már egy sokkal biztonságosabb megoldása a problémának, hiszen így a fejlesztőnek elég csak ezt lekérdezni, és a programot ennek megfelelően kell megírni. A MoltenVK új verziója már támogatja is a frissítést, így a tesztek már javában zajlanak. Később az említett kiterjesztést felváltja egy véglegesített változat, ami lényegében befoltozza a legnagyobb rést a portolható Vulkan koncepciókon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés