Hirdetés

Videózni D700-zal...

Érdekes hírt olvastam a minap egy blogon. A Nikon jó szokása szerint elérhetővé teszi digitális tükörreflexes vázaihoz az un. SDK-t (vagyis Software Developement Kit-et). A fejlesztőcsomag azok számára nyújt hathatós segítséget, akik az eszközökhöz kapcsolódó alkalmazásokat akarnak írni. ( Ha valaki komolyabban érdeklődne: dSLR SDK  .)

Egy lelkes amatőr (?),  Olivier Giroux fogta magát, és a fent említett szoftvercsomag segítségével USB porton keresztül összekötötte számítógépét a D700-zal, majd "percekkel később" már meg is írt hozzá egy kezdetleges vezérlő scriptet, mely magában foglalta a Live View elérését is. Ennek segítségével pár óra programozás után már meg is született a videó rögzítésére szolgáló program. Olivier szerint a mozgókép tulajdonképpen elfogadható minőségű.  - Viszonyítás kérdése. - Saját elmondása szerint ~30%-kal marad el a 480p-s felbontástól. A videó 100 FPS (!) sebességgel készül mégpedig úgy, hogy a gép a NEF-ekben fellelhető beépített JPEG-eket használja fel (bár ezekből alig minden harmadik lehet értékelhető). Gyenge fényviszonyok mellett nagyban romlik az élvezhetőség, és a videó struktúrája miatt erős a moiré hatás.

Végsősoron az egész eljárás a Live View képét rögzíti, és (sajnos) nem bővíti a funkciók listáját. Megkérdőjelezhető minőségben, macerás, "csak saját felelősségre" piszkálás, folyamatos kábelkapcsolatot igényel a géppel... de... van... és annyira nem is vészes.

Sok beszéd helyett pedig következzen két sample (youtube minőség, az eredeti nyers videók egyelőre nem érhetők el):


Azóta történt

Hirdetés