Hirdetés

Nikon D300s - lehetségeS?

Eljött az idő, hogy foglalkozzunk kicsit a D300 utódjával, hiszen tekintve a Nikon 1.5 év körüli termékciklusait, a sikeres modellt lassan levehetik a palettáról. A svéd illetőségű Kamera&Bild már közölte a D60 megszűnését, és a D300 sorsát megpecsételő híreket is megszellőztetett. A gépek kiadását viszont nem csak a szokások, hanem a piaci helyzet is befolyásolhatja, és ha hihetünk a pletykáknak, a Canonnál már folyik a lehetséges versenytárs, a 60D fejlesztése. Mi veszi át tehát a kiváló váz helyét? Erre a kérdésre kerestük a választ. 

Jelenleg két szálon futnak az új modellt övező mendemondák: D300s és D400 a lehetséges jelöltek. Az "s" verzió láttán egy talán már kicsit elfeledett jelölés juthat eszünkbe. A Nikon többször is alkalmazta már ezt a módszert, hogy megkülönböztesse azokat a modelljeit, amik szinte teljesen megegyeznek a kiindulási alapokkal, de minimális fejlesztések, kiegészítő funkciók miatt többet nyújtanak azoknál (csak emlékeztetőül: D2H->D2Hs, D2X->D2Xs, D70->D70s). A jelölés tehát beleillik a képbe. Lássuk most, miben is mutat többet az új gép:

  • CF és SD kártyahely (akár kiegészítő tárhelyként, akár a JPEG és NEF fájlok külön tárolására),
  • maximum 7/8 fps (markolat nélkül/markolattal),
  • videó mód: 1280 x 720 (24 fps), 640 x 424 (24 fps), 320 x 216 (24 fps),
  • mozgókép felvételnél kontraszt alapú AF ("tripod mód"),
  • maximális hossz: 5 perc (1280 x 720), 20 perc kisebb felbontásokon,
  • tömörítés: Motion-JPEG,
  • beépített mikrofon, sztereó audio bemenet,
  • 825 g helyett 840 g.

A D400-ról is reppentek már fel hírek, sőt pár hete néhányan látni vélték a gép kézikönyvét pár könyváruház virtuális polcain. Egy lehetséges D400 alternatíváról már mi is beszámoltunk (link), de azóta nem érkezett se hivatalos megerősítés, se cáfolat. Érdemes tehát fenntartásokkal kezelni a paramétereket, hiszen amíg a gyártó nem közli a tényleges adatokat, nem állíthatunk biztosat. 

Térjünk vissza pár gondolat erejére a D300s változathoz. A felsorolt változtatások a realitások talaján állnak, hiszen a piacon manapság létkérdés a videófunkció, és egy félprofi vázban a kétféle kártyahely, sőt a kicsit gyorsabb sorozatfelvétel sem jön rosszul. Ezek viszont egy sor kérdést felvetnek: Miért "csak" 720p? Miért csak öt perc? Elég lesz ez ahhoz, hogy meghatározó tényező legyen a videózást illetően a D300s az 1080p-s, jobb tömörítési eljárást használó egyéb mozgókép felvételére képes dSLR-ek között? Mennyire hatékony az AF? Vajon sikerül javítani a "rolling shutter" effektuson? Hogyhogy nem változnak a méretek (dupla slot)? 

A kérdések sora persze még folytatható, de addig sajnos nem adható válasz, amíg hivatalos információ nem lát napvilágot az új modellel kapcsolatban. Az sem kizárt, hogy mindkét alternatíva valóság lesz, és előbb kapunk egy ráncfelvarrott D300s-et, majd kicsit később egy átdolgozott, fejlettebb D400-at.

Azóta történt

Hirdetés