Hirdetés

Csúszhat az asztali Comet Lake a járvány okozta válság miatt

Az Intel új fejlesztése eleve késésben van, de tavasz elejére tervezett start biztosnak tűnt. Ebből viszont még nyár is lehet, sőt, akár ősz is.

Az új koronavírus-járvány alaposan átírja az idei évre tervezett útiterveket. Az Intel portájáról a Comet Lake kódnevű fejlesztés asztali verziója eredetileg az év elején startolt volna, de kisebb problémák miatt tavasz elejére csúsztatták, ami nem egy nagy érvágás, csupán pár hetes különbségről van szó. Most azonban ismét gondok vannak, bár ezúttal nem magával a termékkel, hanem a piaccal magával.

Az alaplapgyártók eladása, nagyrészt új koronavírus-járvány következtében elképesztő mértékben visszaestek az alaplapeladások, így jelentős lett a legyártott termékek felhalmozódása a raktárakban. Ez elég kellemetlen helyzet mindenki számára, hiszen az új foglalat miatt a Comet Lake-hez teljesen új alaplapok kellenek, vagyis nemcsak a régi termékektől nem tudnak majd szabadulni a cégek, hanem még a friss fejlesztésekből is jelentős mennyiséget fognak felhalmozni. Ezek később, pusztán a mennyiségük miatt eladhatatlanná válnak, vagyis idővel le kell írni őket veszteségként, de eközben a jelenlegi időszakban sem nagyon számítanak semmi jóra az érintettek, már ami az eladásokat illeti.

Az elmúlt két hétben egyre több helyről érkeznek azok a híresztelések, hogy az Intel inkább eltolja az asztali Comet Lake startját. Információink szerint a fentiek mellett ezt azzal is magyarázzák, hogy a világ a jelenlegi helyzetben amúgy sem figyelne egy új platformra, tehát marketing szempontból sem kedvező bármit kiadni. A megjelenést tekintve egyelőre nincs kőbe vésett dátum. A termék kész, az alaplapoknál is lényegében csak az utolsó simítások vannak hátra, amelyek már nem igénylik a hardvert módosítását, pusztán a BIOS javításáról és frissítéséről van szó.

Úgy tudjuk, ha kedvezően alakul a járvány lefolyása, akkor tavasz vége felé lehet egy bemutató, a tényleges start pedig megtörténhet a nyáron. Kedvezőtlen körülmények között azonban akár az őszi rajt sincs kizárva.

Az iparágon belül egyébként általánosnak tűnnek manapság a halasztások. A gyártók lényegében elkönyvelték, hogy az év első fele nagyjából elment, így nyári időszak utánra csoportosítják át a terveiket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés