Hirdetés

Csúcs alaplap, nem RGB rajongóknak

Az EVGA X299 Dark egyszerre kínál sok extrát és teljes sötétséget – ugyanis nem került rá díszkivilágítás.

Ha ki kellene emelnünk egy trendet, amely 2017-re jellemző volt, akkor az az RGB LED-ek elterjedése lenne – alig találni olyan alkatrészt a piacon, amely középkategóriától felfelé ne rendelkezne valamilyen díszkivilágítással. Nevéhez méltó módon ezzel szakít az EVGA X299 Dark, amelyet a cég a Computexen demóként már kiállított ugyan, de csak most jelentette be érkezését is hivatalosan.


[+]

Az Intel aktuális HEDT platformjához készülő, tuningra optimalizált ATX méretű alaplap természetesen hozza az X299-es rendszerektől megszokott alapdolgokat, így négy memóriafoglalatot, fémmel erősített PCIe síneket és rengeteg egyéb csatlakozót kapunk, amelyek között két U.2 és két M.2 Key-M és egy M.2 Key-E foglalat is megtalálható. Az utóbbiak érdekessége, hogy a cég dedikált hűtést is készített hozzájuk, ami segít a túlmelegedésre hajlamos NVMe tárolóegységek hőmérsékletének leszorításában. A memória esetében Kaby Lake-X CPU-kkal párosítva 4133+, Skylake-X processzorokkal használva pedig 4000+-es beállítások is használhatóak.


[+]

Ami a továbbiakat illeti, a lap 12 rétegű NYÁK-kialakítást kapott, a tápellátásról pedig egy 16 fázisú (12 vCore, 1 VSA, 1 VCCIO és 2 fázis a memóriához) PWM részleg gondoskodik, amely saját, dedikált hűtéssel is rendelkezik. A tartozékok között egy egyedi merevítés is helyet kapott, amely segíti a speciális felfogatást igénylő CPU-hűtők felszerelését. A tuning sikeréhez hozzájárulhatnak az egyesével letiltható PCIe slotok is, míg a tápellátást külső, multiméteres ellenőrzésére a dedikált ProbeIT csatlakozó kínál lehetőséget.

Bár a lap valóban leszámolt az RGB LED-ekkel, ez nem jelenti azt, hogy némi fényforrás ne került volna rá: a PCIe és a memóriafoglalatok működését azért diszkrét fények jelzik majd.

Talán az eddigi felsorolásból is látszik, hogy nem filléres tételről van szó, az X299 Dark 500 dollárért rendelhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • EVGA

Előzmények

Hirdetés