Hirdetés

Csináld magad immerziós hűtés

Potom összegért folyadékba kerülhet számítógépünk, hogy aztán 750 wattig ne legyen gond a hőtermeléssel.

Immerziós hűtéssel inkább csak a szerverekben szoktunk találkozni – asztali gépeknél egy-egy különleges, egyedileg épített rendszeren túl nem terjedt el a módszer. Ez nem csoda, hiszen egy ilyen konfiguráció megépítése komoly feladat, a szigetelés, a hűtőközeg és a gépház összeválogatása komoly szakértelmet, türelmet kíván, és az sem árt, ha az ember a modding, vagy legalább az épületgépészeti témában is jártas egy kicsit. Most viszont a CoolBitts nevű cég piacra dobott egy olyan összeállítást, mely egy csomagban tartalmazza a tartályt, a pumpát, a radiátort, a ventilátorokat és körülbelül 20 liter hűtőfolyadékot is – egy szóval mindent, ami egy ilyen módon hűtött PC összeszereléséhez szükséges.


[+]

A borsos, 2450 dolláros áron megvásárolható szett microATX vagy Mini-ITX alaplapok fogadására képes, és természetesen a tápegységig bezárólag valamennyi komponens az EC-120 típusú folyadékba merül majd. A teljes rendszer 750 wattnyi hő elszállítására képes, és a legutóbbi demón egy teljes terhelésen dolgozó, Threadripper 2990WX-et és egy RTX 2080 Ti grafikus kártyát tartalmazó rendszert 24 °C-os levegő- és 30 °C-os folyadékhőmérséklet mellett hűtöttek vele.

Előzmények

  • Fujitsu blog: merülő szerverek

    Megvásárolható lesz a Fujitsu PRIMERGY Liquid Immersion nevű immerziós hűtése, ami a hőfokok mellett az üzemeltetési költségeket is csökkenti.

Hirdetés