Hirdetés

Cserélhető objektív és szenzor - Itt a Ricoh GXR

A GXR és az A12 Unit
A GXR és az A12 Unit

A Ricoh GXR nevű gépét sok találgatás és pletyka övezte, éppen tegnap adtunk hírt arról, hogy valószínűleg a mai nap folyamán jelentik majd be, de a cserélhető szenzoros megoldásra csak nagyon kevesen számítottak. A rendszer lényege, hogy az objektívvel együtt a fényképezőgép képérzékelő és képfeldolgozó egységet is cseréli a felhasználó, így mindig az adott helyzetnek legmegfelelőbb hardver áll majd a fotós rendelkezésére a képalkotásban.

A rendszer tagjai
A rendszer tagjai

A gyártó a világ legkisebb és legkönnyebb cserélhető objektíves gépeként aposztrofálja a GXR-t, amelynek további előnye, hogy a rendszer a későbbiekben szinte akármilyen irányban fejleszthető lehet. A GXR-hez jelen pillanatban kétféle egység (ún. unit) tartozik, melyeknek tulajdonságait lejjebb ismertetjük.

A GXR váza magnéziumból készült, hátoldalán egy 100%-os lefedettségű, 90 fokban felhajtható, 920.000 képpontos, 3" LCD kijelző kapott helyet. Kiegészítőket tekintve is jól áll a GXR, hiszen a GF-1-es vaku mellett napellenzők, adapterek (telekonverterek számára), de ha megbarátkozunk a külső vaku hiányával akár elektronikus keresőt is csatlakoztathatunk az újdonság vakupapucsára.

Az S10 Unit
Az S10 Unit

S10-es egység (unit):

Az S10 néven boltokba kerülő egység 10 MP-es 1/1.7"-os CCD szenzort, Smooth Imaging Engine IV képfeldolgozó egységet és az érzékelő elmozdításán alapuló képstabilizációs megoldást vonultat fel. Zoomátfogását tekintve az S10 egy alapzoomnak felel meg, kisfilmes értéken 24 - 72 mm-nek megfelelő gyújtótávolsággal és F2.5-4.4 fényerővel rendelkezik. Az egység gyenge pontja lehet, hogy videofelvétel esetében csak VGA (640x480) felbontást kap a felhasználó.

Az A12 Unit
Az A12 Unit

A12-es egység (unit):

Az A12-es egység a makró fotózás kedvelőinek szívét hivatott megdobogtatni. A 12 MP-es, APS-C, (23.6 x 15.7 mm) szenzor CMOS rendszerű, az általa érzékelt fényeket pedig a GREngine III nevű feldolgozórendszer alakítja fotóvá. A kilenc optikai elemet tartalmazó 50 mm-es, F2.5-ös fényerejű optikába aszférikus lencsetag is került. Az A12-es videó felvétel szempontjából sokkal előnyösebb az S10-nél, ugyanis itt a maximális felbontás immár 1280 x 720 képpont lehet.

A fényképező árát tekintve nem a legolcsóbb, az alapgépért € 459-t, az S10-es egységért € 370-t, míg az A12-es egységért € 670-t, kell majd fizetniük a vásárlóknak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ricoh

Azóta történt

Hirdetés