Hirdetés

Ígéretesnek tűnik ZiiLABS harmadik generációs tabletplatformja, a Jaguar3

A Creative tulajdonában lévő ZiiLABS-től nem állnak messze a tabletek és táblágépek, olyannyira, hogy a tavalyi év végén ZiiO néven egy 7" és egy 10" méretű táblagépet is piacra dobtak, amiben a saját fejlesztésű SoC dolgozott, melynek képességei több szempontból is szinte meghaladták a korát.
Az elmúlt egy évben sok minden változott, erre pedig a ZiiLABS-nek is reagálnia kellett, így elkészültek egy harmadik generációs, 10,1"-es tablet platform koncepcióval, mely a Jaguar3 nevet viseli magán és Android 3.2 operációs rendszert futtat, de elsősorban OEM-eknek szánnak.

A Jaguar3-ban megtalálható médiaprocesszorként is funkcionáló SoC-ról, a ZMS-20-ról és az azt követő ZMS-40-ről már hallhattunk az idei Computex alkalmával. A kisebbik médiaprocesszorban két darab 1,5 GHz-es, Cortex-A9 alapú mag dolgozik, míg a nagyobbikban négy ilyen található, de a multimédiás részért és a lebegőpontos számításokért a Stemcell magok a felelősek – ebből a ZMS-20-ban 48, a később megjelenő ZMS-40-ben pedig 96 darab található. Ez a felépítés állítólag (SoC szinten nézve) brutális teljesítményre (26 GFLOPS) képes, így nem okoz gondot a különböző kódolású, nagyfelbontású videók lejátszása sem, miközben a fogyasztás is alacsonyan, 1 watt körül tartható. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a ZMS-20 támogatja az OpenGl ES 1.1 és 2.0 szabványokat, és az OpenCL platform támogatása sem áll távol tőle.

A ZMS-20 menetrend szerint érkezett, hiszen a Computex során a vállalat képviselői megjelenés dátumaként az idei év negyedik negyedévét jelölték meg, ráadásul nem csak a chip érkezett meg, hanem egy komplett referencia dizájn, mely már tartalmazza a lényeges dolgokat, mint például magát a SoC-t , a memóriát (maximum 1 GB LPDDR2 vagy DDR3) és tárolót (16, 32 vagy 64 GB-ot), valamint igény szerint az extra vezérlőket (pl. kétsávos IEEE 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth, GPS, stb.)

Referencia dizájn ajánlás
Referencia dizájn ajánlás

A 10,1"-es Jaguar3 alaplap komplett mérete 118 x 62 mm, ami lehetővé teszi, hogy a gyártók extrém paraméterekkel (rendkívül alacsony tömeggel és kis vastagsággal) rendelkező tableteket dobjanak piacra ebben a kategóriában. Ráadásul a Jaguar3 a dupla nagy felbontású kamerák alkalmazását sem akadályozza, azaz a hátoldalra egy 12 megapixeles, míg ezzel egyetemben az előlapra egy HD felbontású egység is kerülhet. Mindezt olyan szoftveres támogatottsággal, amivel HDR képeket vagy 40 megapixeles panorámafotókat készíthetünk. Emellett támogatottak lesznek a Sound Blaster X-Fi effektek (Crystallizer, CMSS 3D stb) és a dupla mikrofon támogatása is szóba jöhet.

Most már csak az a kérdés, hogy melyik gyártó lesz az, mely vásárol a ZiiLABS referencia termékéből, és hajlandó is lesz rá tabletet építeni. A Jaguar3 az adatok alapján jó alapnak tűnik, így főleg azok a gyártók kaphatnak ezen az alkalmon, akik nem rendelkeznek komplett saját fejlesztőbázissal és gyártóüzemmel, hanem előszeretettel vásárolnak kész megoldásokat. Persze a végeredmény, illetve az, hogy mennyiből lehet majd végleg kihozni egy ZiiLABS médiaprocesszorra épülő tabletet, az függ a hozzáadott értéktől és az extra hardverektől is, ugyanis a gyártó az egyedi igényeknek megfelelően is képes a platformot legyártani, így tetszés szerinti paraméterekkel lehet majd belőle rendelni október végétől.

Hirdetés