Hirdetés

Computex 2023: iCue Link, a Corsair nagy dobása

Az iCue Link rendet vág a kábeldzsungelben és közös buszra hozza a komponensek közötti kommunikációt.

A Corsair legnagyobb bejelentése idén az iCue Link lesz, amely gyakorlatilag egy saját fejlesztésű kommunikációs busz a cég által gyártott különböző komponensek között. Egyedi kábelt is használ, ez 7 érpárral biztosítja az adatátvitelt és a tápot is. Alapvetően fa topológiájú hálózatról van szó, így az iCue Link kompatibilis elemeket összekötő kábelezést elég jól el lehet rejteni a házban, és nem okoz nehézséget a bővítés sem. A ventilátorok esetében még kábelekre sincs szükség, ezek oldalain ott van a szükséges apa/anya konnektor, amelyek fizikai kialakítása (illetve a rögzítést biztosító mágnesek tájolása) megakadályozza a hibás összeszerelést.


[+]

Az iCue Link agya egy vezérlő, amit külön is megvásárolhatunk, de az új kompakt vízhűtéseknél tartozék is lesz, hiszen ezeket nem lehet majd nélküle használni. Amikor összeállítjuk a rendszert, vezérlő azonnal érzékeli a Linkhez csatlakozó eszközöket, nem szükséges külön konfigurálni, az egész teljesen Plug&Play rendszerű.

[+]

Fontos viszont, hogy az új komponensek egyben „okosak” is, tehát például a ventilátornál nem a vezérlő állítja be közvetlenül a fordulatszámot, hanem csak az utasítást küldi erre. A kommunikáció teljesen kétoldalú, tehát a ventilátor a belé épített hőmérő adatait át is küldi a kontrollernek, ami aztán erre tud reagálni (és mi is megnézhetjük, hogy hány fokos a beáramló levegő).

[+]

Ami a rendszerben kellemes még, hogy eléggé leegyszerűsíti a kábelezést: a vezérlőt csak az alaplapi USB-vel és egy PCIe 6+2 tűs tápcsatlakozóval kell összekötnünk (mivel több, mint 160 watt leadására képes, egy sima SATA konnektor nem lenne elég neki). Az új vízhűtéseknél így tulajdonképpen nincs is látható kábel: a kontroller az alaplap mögé kerül, és egyetlen iCue Link kábellel csatlakozik a radiátoron található hubba, ahonnan a ventilátorokhoz már csak egy nagyon rövid átkötés kell, a pumpa felé pedig a cső mellé rejtve haladnak a jelek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés