Hirdetés

Elkészült a Corning optikai átvitelt alkalmazó USB kábele

A sokak számára a Gorilla üvegről ismert Corning számára a különféle, kommunikációs és adatátvitelre használt kábelek sem idegenek, főleg, ha nem hagyományos rézalapú, hanem optikai (fényalapú) adatátvitelről van szó. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az optikai Thunderbolt kábel megalkotása után az USB-re álltak át, aminek eredménye az USB 3.Optical kábel lett. A  hagyományos USB portok összeköttetését optikai úton megvalósító termék a gyártó szerint képes biztosítani az USB 3.0-s szabvány által kínált maximális, 5 Gbps sávszélességet, de az USB 2.0-s eszközökkel is kompatibilis. Persze csak azokkal, melyek saját tápellátással rendelkeznek, hiszen, értelemszerűen, ezt a funkciót az a Corning USB 3.Optical kábele ugyanis nem képes ellátni.

Ez nem túl nagy hiányosság figyelembe véve azt a tényt, hogy az optikai USB célja a rézalapú USB kábel háromméteres hosszkorlátjának (melyen túl a hagyományos USB kábelen keresztül táplálható eszközök többsége egyébként sem lenne működőképes) feloldása, egészen pontosan mondva kiterjesztése harminc méterig. Jelenleg a gyártó ennek a koncepciónak megfelelően 10, 15 és 30 méteres hosszban készíti kábeleit, és annak persze nincs akadálya, hogy az USB 3.Optical kábelek végére egy saját tápellátással rendelkező USB elosztót kapcsoljunk, ami hagyományos rézkábelen már képes a hozzá kapcsolt eszközök tápellátására is.

A kibővített hatótávolság megköveteli a kábel fizikai behatásokkal szembeni extra ellenállóságát is, amelyet a gyártónak sikerült megoldania. Elmondásuk szerint a kábel átmérője csak fele a rézkábelének, de ugyanolyan jól tűri a hajlítgatást és akkor sem sérül meg, ha összegubancolódik, összepréselődik. A Corning bárki számára elérhetővé tette termékét, de főként az ipari, üzleti felhasználókban látják a vásárlói potenciált. Valószínűleg nem is járnak messze az igazságtól, ha azt nézzük, hogy a tízméteres példány hivatalos ára 129 dollár – bár már 109 dollárért is megvásárolható – és a hosszabbak ennél biztosan többe fognak kerülni, amihez még hozzácsapódik az átalakítók ára, ugyanis alapkiszerelésben a fenti képen látható csatlakozókkal érkezik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés