Hirdetés

Cooler Master HAF XM – a teljes méretű tornyot midi házzá csonkolták

A Cooler Master méretes háza, a HAF X bő egy évvel ezelőtt tesztlaborunkban is járt, mely megmérettetés végül TETSZETT plecsnivel zárult, és világszerte hasonló fogadtatásban részesült a monstrum. Valószínűleg a gyártó ezen a sikeren felbuzdulva döntött úgy, hogy létrehozza ennek midi kategóriás változatát, így születhetett meg a HAF XM. Hiába a méretcsökkentés, azért a maga 252 x 530,5 x 579 mm-es kiterjedésével és 10,5 kg-os tömegével még mindig nem mondható apró darabnak, erről árulkodik az is, hogy ATX és micorATX alaplapok mellett Extended ATX szabványú deszkákat is fogad.


[+]

A HAF X és XM megjelenésében felfedezhetők apróbb hasonlóságok, de rokonságuk egyáltalán nem olyan közeli, mint azt nevük alapján gondolhatnánk. Az előlapon a sűrűn lyuggatott légbeömlő és a 3 x 5,25”-es külső meghajtóhely között látható X-Dock fiók például a nagy testvéren is megtalálható volt, ezekbe kényelmesen, akár menet közben is cserélgethetők a 2,5/3,5 hüvelykes, SATA csatolós adattárolók. Az előlapi kivezetések szempontjából fejhallgató kimenet, mikrofon bement, két USB 3.0 port és a szokásos gombok sorakoznak, ezenkívül egy további nyomógomb segítségével az elülső ventilátor LED-es megvilágítása kapcsolható (szerencsére). A ház tetején a két méretes ventilátorhely mellett egy gumírozott mélyedés szolgál hasznos tárolóként, ahova mindenféle apróságot tehetünk.


[+]

Az opcionálisan plexis oldallap érdekessége, hogy egy középen fent elhelyezett kilinccsel kényelmesen hozzá lehet férni a beltérhez. A 90 fokban kiforgatott merevlemezkeretbe fiókok segítségével legfeljebb 6 darab 2,5/3,5”es adattároló rögzíthető, ezen kívül az alaplaptálca hátuljára egy további 2,5”-es meghajtó szerelhető. Már alaphelyzetben is 354 mm-re nyújtózhatnak a videokártyák, de a merevlemez keret felső részének eltávolításával ez a tér 463 mm-re bővül. A ház elég széles, ezért a magasabb processzorhűtők rendszerbe illesztése sem okozhat gondot, a gyártó 196 mm-ben maximalizálta ezt a paramétert.


[+]

Az alaplaptálcán szerelőablak és gumiajtós kábelbujtató rések is találhatók, sőt, a táp mögött egy csúsztatható takarólemez további segítséget nyújt az optimális kábelrendezéshez. A szellőztetést gyárilag egy 200 mm-es, LED-es elülső, egy szintén 200 mm-es felső és egy 140 mm-es hátsó ventilátor végzi. A hűtési rendszer elég szabadon átkonfigurálható vagy fejleszthető, ha az alapállapot nem felelne meg az igényeknek. A fenti dupla 200 mm-es egység alá akár egy méretes folyadékhűtő blokk is gond nélkül befér, a hátsó, gumírozott tömlőfuratok is egy komolyabb hűtési rendszer kialakítását szorgalmazzák.


[+]

A Cooler Master HAF XM pontos megjelenési dátuma még ismeretlen, de egyes források 99 dolláros árcédulát jósolnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés