Hirdetés

Máris két USB Type-C hangátvitelt kihasználó kodek érkezik

Április végén írtunk arról, hogy az Intel (illetve más is) az USB Type-C csatlakozóra vinné a hangkimenetet, ami digitális hangtovábbításra tökéletes alap lenne. Erre lényegében már készül egy szabvány, ami ugyan még nincs véglegesítve, de igen kicsi az esélye, hogy az előzetes specifikáció megváltozzon.

A Conexant a fentieket kihasználva bejelentette a CX20985 és a CX20899 jelzésű AudioSmart kodekeket, amelyeket a vállalat speciálisan olyan fejhallgatókhoz és dokkolóállomásokhoz tervezett, amik USB Type-C aljzaton keresztül is támogatják a hangátvitelt. Mindkét lapka USB 2.0-s átviteli tempót támogat, ami bőven elég a hangokhoz, illetve még egyéb információtovábbításhoz is. Az újdonságok emellett felhasználhatók CTIA és OMTP szabványú fejhallgatókhoz is, illetve megfelelnek a Skype for Business és az Android Wired Audio Headset specifikációknak.

A különbségeket taglalva a CX20985 leginkább a középkategóriás fejhallgatókhoz ideális, mivel 24 bites sztereó DAC és sztereó ADC található benne, a maximális mintavételezése pedig 48 kHz, továbbá tartalmaz egy beépített capless fejhallgató meghajtót, amivel megspórolhatók az AC kondenzátorok. A lapka a lejátszáshoz ötsávos, míg a felvételhez kétsávos ekvalizert használ, és tartalmaz egy mikrofonerősítő áramkört is.

A CX20899 már inkább a dokkolóállomásokat célozza meg, de persze a komolyabb fejhallgatókhoz is használható. Ennek a lapkának már 96 kHz-es a maximális mintavételezése, illetve a capless fejhallgató meghajtó mellett különálló line-out interfészt is kínál. Komoly extra, hogy egy DSP is került bele. Utóbbi azért lényeges, mert lehetővé teszi az akusztikus visszhang csökkentését és a zajcsökkentést, a programozható ekvalizer, a mikrofon automatikus vezérlését és erősítését, a hangerő-szabályozást, illetve különböző digitális korrekciók érhetők el. Emellett a CX20899 tartalmaz még PCM/I²S és SPDIF interfészeket is.

A Conexant AudioSmart megoldásai az év későbbi részében kerülhetnek az új hangeszközökbe, utat nyitva ezzel az USB Type-C hangátvitelnek. Előbb persze a szabványt véglegesíteni kell, és a hitelesítési teszteket el kell végezni.

Azóta történt

Hirdetés