Hirdetés

Computex 2023: passzív ház és jópofa kijelzők a Streacomnál

Több, mint 600 watt disszipálására képes az SG10, az analóg műszereket idéző VU1 pakk pedig azonnal elrabolta szívünket.

Két új (és állítólag már hamarosan megvásárolható) terméken akadt meg a szemünk a Streacom standján: az SG10 névre hallgató, teljesen passzív, de játékosoknak is ajánlott számítógépházon és a VU1 analóg műszereket idéző kijelzőcsomagon.


[+]

Az SG10 – melyet tervezői először a Kickstarteren próbáltak meg befuttatni – egy kifejezetten nagy méretű, a beépített komponenseket két ferde tartón elhelyező megoldás. Tetején két masszív radiátor található, ezek a CPU és a GPU által termelt hőt adják át a külső levegőnek, melyet kizárólag a konvekciós áramlás mozgat meg a bordák között. Mivel a ház oldalról zárt, így ez az áramlás egyben a házon belüli levegőt is cseréli.


(forrás: Streacom) [+]

A CPU/GPU által termelt hő a radiátorokra egy másik passzív rendszernek köszönhetően jut el: a fotókon is látható, távolról kompakt vízhűtésre emlékeztető hálózatban egy alacsony forráspontú hűtőközeg található, mely a forró komponenssel érintkezve elpárolog, az így keletkező gőz pedig a radiátor felé áramlik, ahonnan lecsapódás után a másik ágon visszafolyik a processzorok felé.


[+]

A csövek maguk egyébként rozsdamentes acélból készültek, és némi hajlíthatóságot is biztosítanak (hasonlóan az elegánsabb szaniterbekötéseknél használható flexibilis gégecsövekhez). A kiállítók szerint az SG10 két radiátora 250-350 wattos TDP-ig (CPU/GPU) könnyedén birkózik meg a terheléssel, de tesztjeik során ennél magasabb TDP-vel rendelkező konfigurációkat is képes volt kiszolgálni, persze nem folyamatos maximális terheléssel. Végszükség esetén egyébként alulra beszerelhető pár 12 cm-es ventilátor, így segíthető a plusz wattok elszállítása.


[+]

A stand másik, a nagyközönség számára talán érdekesebb eleme a VU1 névre hallgató kijelzőcsomag. Az első ránézésre analóg mérőműszert formázó eszköz valójában egy RGB megvilágítású E-Ink panel köré épül, tehát az, hogy milyen paraméter jelenik meg rajta, dinamikusan változhat (a mutató az fizikai mutató, analóg mechanizmussal). A 200x144 pixeles kijelzővel a PC-re telepített szoftver USB kapcsolaton keresztül kommunikál, több kijelzőt pedig láncra fűzhetünk. Egy ilyen láncon 64 eszköz lehet, és egy gépre két ilyen lánc köthető, ami valószínűleg mindenki igényeire elég.


(forrás: Streacom) [+]

Az SG10 elérhetőségének időpontja még nem teljesen biztos, de a gyártás már ebben az évben megkezdődik, ára 1000 euró körül lesz. A VU1 viszont még idén elérhető lesz, egy négyes „pakk” 99 euróba kerülhet.

Előzmények

Hirdetés