Hirdetés

Computex 2017: a Noctua elkészült a nagy művel

Évek óta fejlesztik, de csak mostanra csiszolták tökéletesre új ventilátorukat az osztrákok.

Színes LED-ek? – tette fel a kérdést egy Indiából érkezett kolléga a Noctua standján, amire egy félmosoly keretében érkezett rögtön a válasz is: itt ilyen szinte biztos, hogy nem lesz. És ez nem véletlen, a cég alapvetően a ventilátorok és a bordák optimalizálásával tölti idejét, ahogy azt a minden évben bemutatott kísérleti darabok és a hozzájuk tartozó szakmai dokumentációk is mutatják.

Míg tavaly a bordázat alakjának áramlásra gyakorolt hatásával ismerkedhettünk meg, addig idén sokkal izgalmasabb hírek vártak, elkészültek ugyanis az új A széria végleges modelljei. Csak emlékeztetőül: ezek lennének azok a keret és a lapátok között mindössze 0,5 mm-es réssel rendelkező példányok, amelyek fejlesztése már 4,5 éve zajlik, és amelyekkel kapcsolatban tavaly még az alapanyaggal kapcsolatos szilárdsági gondokról hallhattunk. Nos, mostanra sikerült ezeket megoldani, mégpedig egy saját, Sterrox LCP nevű műanyag kifejlesztésével, amely jóval merevebb az eddig használt üvegszál-erősítésű polibutilén-tereftalátnál (PBT), de más előnyös mechanikus tulajdonságai is vannak, így például kiváló rezgéscsillapító.


[+]

Ennek az új anyagnak köszönhetően az új A széria 12 cm-es példányai már az ősszel, a 14 cm-es változatok pedig jövő év elején piacra, illetve a hűtők tetejére, oldalára kerülhetnek. Ami az ezektől várható teljesítményt illeti, a cég állítása szerint normál terhelési tartományban például azt várhatjuk, hogy a 12 cm-es modell a korábbi 14 cm-esek tudását nyújtja.


[+]

Ennek megfelelően már most elkezdték fejleszteni a hozzájuk készülő bordákat, amelyek így nagyobb felületű bordákat és hat helyett hét hőcsövet kaptak. Az egyelőre házon belül végzett tesztelés eredménye az, hogy az U14S új változata a jelenlegi D15 teljesítményét nyújthatja majd.


[+]

Az új fejlesztés egy jelentős hátránnyal rendelkezik, ez pedig az ár, mivel a Sterrox LCP többe kerül a sima PBT-nél, így a 12 cm-es A szériás ventilátornál 30 euró körüli árra számíthatunk (rögzítésekkel és zajcsökkentő kerettel illetve papucsokkal).

A következő fejlesztés már felkészülés a Noctua részéről a Threadripper és EPYC érkezésére, az extrém méretű IHP miatt az erre a processzorra készülő modellek új, igen méretes talpat is kapnak majd.


[+]

Érkezik ezen kívül egy Ryzenekhez szánt alacsony profilú hűtő is, de itt ne számítsunk túl nagy újdonságra, tulajdonképpen az NH-L9a-t kapjuk majd összecsomagolva az AM4-hez tartozó SecuFirm 2 rögzítéssel. A standon természetesen megcsodálhattuk a szokásos, még egyedileg gyártott ventilátor-prototípusokat, különböző méretekben és jórészt vékony kivitelben, illetve a megszokott A14, A9, A8, S12 és F12 5 volttal működő változatait is.


[+]

Azt persze a Noctua is érzi, hogy teljesen nem húzhatja ki magát a divat alól, így, ha színes LED-ek nem is, színes burkolatok lesznek, elkészültek ugyanis a Chromax kiegészítők és ventilátorok – utóbbiak fekete színben, színes kiegészítőkkel –, amelyeket szeptembertől lehet majd megvásárolni. A burkolatokat az NH-U12S és NH-D15(SE) hűtőkre szerelhetjük majd fel őket egy egyszerű klipszes, mágneses megoldással.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés