Hirdetés

Computex 2015: hatalmas dobásra készül a Cooler Master

A Cooler Masternél gondoltak egy nagyot, célul tűzék ki az ötlettelen és fantáziátlan, unalmas és rugalmatlan termékekkel való leszámolást, és helyettük olyanok cuccokat dobnának piacra, amelyek egyediek, és amit a vásárlók még egyedibbé tudnak tenni oly módon, hogy saját ízlésük és igényeik szerint tudják alakítani a már megvásárolt terméket.


[+]

Éppen ezért fogták az összes, 23 év alatt megszerzett tapasztalatot, plusz felkértek pár segítőt (neves moddereket, tervezőket, stb.), és visszatértek az alapokhoz, hogy tiszta lappal induljanak neki a jövőnek, ugyanis a PC-piacban továbbra is nagy lehetőségek vannak, amelyek kiaknázásra várnak. Ebben lehet valami, hiszen a Computex alatt több cégnél is láthattuk ezt a "hurráoptimizmust", főleg ha gamer kategóriáról esett szó.


[+]

Na de miről is van szó valójában? Zanzásítva arról, hogy a felkért segítőkkel karöltve elkészítették a Masterconcept névre keresztelt koncepciót, ami egy olyan ház, ahol szinte nincsenek korlátok. Sajnos erről tilos volt fényképet készíteni, de egy olyan méretes házat képzeljünk magunk elé, ami az ATSC (az első teljesen alumíniumból készült ház) a Stacker és a Cosmos összegyúrásából született, de közben süt róla az igényesség és a minőségi anyagok felhasználása. Az oldallapjai valódi ajtóhoz hasonlóan nyílnak, a meghajtórekeszek áthelyezhetők szinte tetszés szerinti helyre, és cserélhetők a külső alkatrészei (a tetején lévő fogantyútól kezdve az alján lévő korlátszerű lábig).

Mindez azonban koncepció is marad, ugyanis a vásárlók számára nagyjából a megfizethetetlen kategória lenne, de a Masterconcept kifejlesztése és legyártása alatt szerzett tapasztalatokra alapozva készítették el az új Mastercase házsorozatot, aminek az első képviselője a harmadik negyedévben érkező Mastercase 5 ATX-es torony lesz.


[+]

Pontosabban a Mastercase 5 három variációja, a Mastercase 5, a Mastercase 5 Pro, illetve a Mastercase 5 Maker. Az alap mindhárom variánsnál azonos: duplakamrás tágas belső, az előlap mögött tetszés szerint fel-le helyezhető ventilátorok és tárolótartók, mely utóbbi akár az alsó kamrába is egy mozdulattal átrakható, a felső kamra aljába vagy az alaplap mögé helyezhető 2,5"-es rögzítési pontok.


[+]


[+]

Érdemes még egy dolgot megjegyezni: kiküszöbölték azt a gyakori problémát, hogy az oldallap eltávolítása során, annak hátrahúzása után egy kis ügyetlenség hatására nagy csattanással eldől a padlón vagy az asztalon. Az új ház esetében ez nem történhet meg, ugyanis gondoskodtak az alsó él megtámasztásáról a nyitás közben, így az ijedtség már a múlté.


[+]

Ami viszont különböznek a Mastercase 5 tagjai, az főként a külső, ami némileg befolyással van a beszerelhető hűtésre is. Az alap kiadásra főként perforált előlap és fém tetőfogantyúk kerülnek, míg a Pro kiadásnál már egy másik, extra vízhűtéses radiátor beszerelését támogató tető. A Maker 5 a Pro kiadásra építkezik, de két állásban lebillenő, teli dizájnos előlapi kiegészítést kap, ami alatt persze ott a rácsos előlap is.


[+]


[+]

Ami az igazi újdonság, hogy ezek között a dizájnok között átjárhatóság van, tehát tetszés szerint alakíthatóak, ugyanis a vállalat tervei szerint a moduláris alkotóelemek külön is megvásárolhatók lesznek.


[+]

A gyártó ígérete szerint lesznek kisebb és nagyobb házak is a Mastercase szériában, amelyek ennek megfelelően alacsonyabb vagy magasabb számozással érkeznek – nem véletlen, hogy az első, közepes, vagy úgymond normál kiadás pont az 5-ös számot kapta.

Látható tehát, hogy a moduláris felépítés mennyire központi téma lett a gyártónál, erre alapozva pedig egy teljes termékskálát húztak fel, amelynek minden egyes darabja viseli a koncepcióra utaló Master előtagot. Lássuk sorba, mik is ezek!


[+]


[+]


[+]

Teljesen digitális vezérlésű és full moduláris kialakítású, mobilos applikációval is összehangolható, Bluetooth vezérlővel felszerelt Masterpower Maker tápegység 1500 és 1200 wattos összteljesítményben, 80 Plus Titanium fokozatú hatékonysággal. A PC-s applikáció különlegessége, hogy egyfajta központi megoldás lesz, azaz azon Masterconcept keretén belül készülő termékek esetében, ahol szükség van, vagy van lehetőség alkalmazás oldali támogatásra, az integrálva lesz ebbe szoftverbe, így az összes Master termék tulajdonsága elérhető és állítható lesz egy közös felületről.


[+]

A Masterliquid Maker egy nyílt rendszerű vízhűtésszett tartály végébe szerelhető, 600 liter/óra teljesítményre képes szivattyúval és különféle fittingekkel a teljesen testre szabható vízhűtésért.


[+]


[+]

A Masterair Maker processzorhűtő különlegessége a 3DVC, aminek lényege, hogy a függőleges és vízszintes hőkamrát egyesíteni tudták. Emellett megkapta az extra hosszú élettartamú Silencio 140 ventilátort, amit egy olyan keretbe tettek, amiben egyszerűen cserélhető a szélgép, nem kell a különféle kallantyúkkal, kampókkal, gumirögzítőkkel és fém leszorítókkal bajlódni.


[+]

Meglepő termék a Mastersounds fejhallgató is, aminek nem csak a fülpárnája cserélhető aszerint, hogy a velúrt vagy a bőrt kedveljük inkább, de maga a meghajtó (hangszóró) is egy mozdulattal átcserélhető aszerint, hogy az igényeink a gamer vagy a zenekedvelő irányba tolódnak. De még ezek hangzását is finomhangolhatjuk a magas- és mélyhangok arányának állításával, amit egy-egy, magára a fejhallgatóra szerelt csúszkával valósítottak meg.


[+]

A Mastermouse egér esetében is a testreszabhatóság a kulcsfontosságú, ugyanis ahány ember annyi igény. A Cooler Masternél megpróbálják ezen igényeket egyszerre kielégíteni úgy, hogy az egér minden külső porcikája cserélhető, a teteje, külön a jobb és külön a bal oldala. Példának okáért aki nagyobb tenyérrel rendelkezik, az a tenyérrészt cserélheti a számára megfelelőre, ha pedig az ujjaknál van probléma, akkor az oldalát is lehet cserélni. Ráadásul az anyagválasztás is megoldható, ugyanis a hagyományos műanyag mellett a gumis bevonat is feltehető. Ám mindez még nem minden, ugyanis az egér hasában a szenzor helyzete is előre-hátra irányban változtatható, hiszen a gamereknél itt sem egyforma az ízlés.


[+]

Végzetül a Masterpal mobile notebookhűtők kerültek terítékre. Ebben nem csak a ventilátor cserélhető vagy távolítható el, hanem aszerint alakíthatjuk a talpát, hogy asztalon, ölben vagy éppen ágyban akarjuk használni, és még egy moduláris USB HUB is felcsatolható rá.

Összességében látni kell, hogy a Cooler Master nem konkrétan a fenti termékekre kívánta helyezni a hangsúly. Már csak azért sem, mert ezek java része még erősen prototípus állapotban volt, másrészt pedig azért, mert az összkép sokkal nagyobb annál, mint amit elsőre látunk ebben az egészben, még ha ez írásban egyáltalán nem könnyű lefesteni. A cég egy érzést kívánt teremteni és átadni a standon, amelyet a bevezetőben említett szlogenben kívánt összesűríteni, azaz hogy olyan termékeket szeretnének adni, amit mindenki a saját igényéhez igazítva valóban a magáénak érezhet, ha pedig a későbbiekben változnak az igények (például léghűtésről vízhűtésre válás), akkor az se legyen akadály. Ehhez pedig a modularitáson, a szabadságon keresztül vezet az út, még ha az nem is ígérkezik éppenséggel könnyűnek, hiszen úttörőknek lenni sosem könnyű. Mindenesetre az majd kiderül, hogy mennyire válik be az új irány, ugyanis a Mastercase-t követi majd az év során a többi termék, így az év végére látni fogjuk, hova vezet ez az út, ami egyébként izgalmasnak ígérkezik.

Azóta történt

Hirdetés