Computex 2010: mobilizálás Intel módra

Az Intel nagyon aktív a Computexen, így a legtöbb puskaporukat már az első napon ellőtték. Ez persze nem baj, hiszen számos érdekes terméket mutattak be, és a jövőben esedékes mobil CPU-król is kaptunk némi előrejelzést. Természetesen, ha a mobilizálásról van szó, akkor rögtön az Atom kerül szóba. Az Intel jelenleg a Pine Trail platform ráncfelvarrásán dolgozik, melynek eredménye a DDR3-as memóriamodulok támogatása az N455-ös és az N475-ös Atom processzorok esetében, továbbá megjelenik az N550-es kétmagos Atom a netbookokban. Ezzel kapcsolatban az Intel prezentálta a Canoe Lake névre keresztelt prototípust, mely a vállalat elképzelése a vékony mobil gépek jövőjével kapcsolatban.

Canoe Lake
Canoe Lake [+]

A Canoe Lake 10 hüvelykes kijelzőt alkalmaz és mindössze 14 mm vékony. A gép belsejében egy kétmagos Atom processzor található a GMA 3150-es grafikus vezérlő, illetve a DDR3 szabványú rendszermemória társasságában. Természetesen a HD tartalmak lejátszása iránti igény egyre csak nő, így az Intel nem húzhatja tovább a harmadik féltől származó HD gyorsító alkalmazását. Ilyen rendszer például a Broadcom Crystal HD nevű fejlesztése. A jövő Inteles netbookjai tehát képesek lesznek a 720p-s felbontású filmek, valamint az interneten fellelhető flashanimációk gyorsítására is.

Az Atom természetesen az asztali vonalon is megújul, így a DDR3-as memóriák támogatása az 1,6 GHz-en üzemelő egymagos D425-tel és az 1,8 GHz-en ketyegő kétmagos D525-tel válik lehetségessé. Ez természetesen új nettopokat is jelent, de a Computexen még nem beszéltek a gyártók ezekről a tervekről. Annyi bizonyos, hogy az új asztali Atomok június 21-én startolnak.

A mobil vonal a notebookok szintjén is frissül. A Clarksfield lapkára épülő mobil processzorok az év harmadik negyedévében kapcsolnak új sebességfokozatba, míg a gyorsabb Arrandale kódnevű megoldások a negyedik negyedévben érkeznek. Az ütemtervben felvázolt új termékek paramétereit az alábbi táblázatok foglalják össze:

Új Intel Clarksfield mobil processzorok
Típus Órajel L2 cache L3 cache Hyper-Threading Turbo Boost órajel
Core i7-940XM
2,13 GHz 4 x 256 kB 8 MB
van 3,33 GHz
Core i7-840QM 1,8 GHz 4 x 256 kB 8 MB van 3,2 GHz
Core i7-740QM 1,73 GHz 4 x 256 kB 6 MB van 2,93 GHz
Új Intel Arrandale mobil processzorok
Típus (TDP fogyasztás) Órajel Turbo Boost L3 cache Hyper-Threading
Core i7-640M (35 W)
2,8 GHz 3,46 GHz 4 MB
van
Core i5-580M (35 W)

2,66 GHz

3,33 GHz 3 MB van
Core i5-560M (35 W) 2,66 GHz 3,2 GHz 3 MB van
Core i7-660LM (25 W) 2,2 GHz 3,06 GHz 4 MB van

Huron River platform
Huron River platform [+]

A notebook frontján a Huron River platform lesz a következő nagy dobás, mely már a Sandy Bridge architektúrára épülő CPU-kat alkalmazza. Ezek a megoldások maximum négy processzormagot, valamint két végrehajtó tömbre osztott GPU-t tartalmaznak, sőt az integrált memóriavezérlő és a PCI Express vezérlő sem maradt ki. Természetesen lesznek olyan termékek, ahol nem lesz aktív az összes mag, illetve végrehajtó tömb. A Cougar Point jelzésű vezérlőhíd is új lesz, és a legnagyobb erőssége, hogy támogatja a 6 Gbps-os SATA meghajtókat.

Cougar Point
Cougar Point [+]

Bár nem tartozik feltétlenül a mobil vonalhoz, érdemes megjegyezni, hogy a 3D irányába is elindul az Intel. Az információk szerint a jelenleg kapható HD Graphics esetében már elérhető lesz a szolgáltatás, aminek segítségével a 3D-s Blu-ray filmek lejátszhatók a megfelelő megjelenítő használata mellett. Az egyéb tartalmak támogatásáról egyelőre nincs adat, így a 3D-s játékhoz továbbra is GeForce vagy Radeon vezérlő kell.

Legfrissebb belső infók a Computexről Twitteren és Facebookon, személyes blog a Logouton.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés