Hirdetés

A 9 dolláros apró tenyérszámítógép lenne a Raspberry Pi kihívója?

A Raspberry Pi neve mára összeforrt az olcsó tenyérszámítógépekkel, de úgy tűnik, hamarosan új kihívója érkezhet, mármint ami az árat és a méretet illeti. A 60 x 40 milliméteres NYÁK-ra épülő újdonság, a C.H.I.P (az egyszerűség kedvéért a továbbiakban csak Chip) ára mindössze 9 dollár lesz, ha megelégszünk az alapfelszereléssel.

A Linuxot futtató hardver alapját az Allwinner R8 modulja alkotja, ami lényegében egy 1 GHz-es Allwinner A13 SoC Mali400 GPU-val a fedélzetén, amihez 512 MB DDR3 RAM és 4 GB-nyi NAND Flash adattár kapcsolódik, illetve még egy Realtek 2 az 1-ben IEEE 802.11n Wi-Fi+Bluetooth 4.0 modul is az összeállítás részét képezi. Ehhez adódik hozzá még egy GPIO csatlakozósor, valamint egy microUSB port (OTG támogatással), headset csatlakozó és kompozit videokimenet.


[+]

Természetesen VGA és HDMI kimenet is elérhető, ám ehhez külön adapterkártya szükséges, amivel az ár 19 (VGA) és 24 dollárra (HDMI) ugrik. Maga az eszköz 4,3-8"-es kijelzők meghajtására is képes, illetve akkuról is működtethető – plusz 10 dollárért egy 3,7 voltos, egycellás lítiumpolimer akku is jár a Chiphez.

 


[+]

A natív kijelzőkezelés és az akkus működést a fejlesztők is kihasználták, és megalkották a PocketChip névre keresztelt kiegészítőt, ami egy 4,3"-es érintőkijelzővel, QWERTY billentyűzettel és egy 3000 mAh-s akkuval felszerelt ház, aminek hátuljába egyetlen mozdulattal behelyezhető a 9 dolláros kártya, így egy Gameboy méretű kéziszámítógépet kapunk 50 dollárból, ami öt óráig bírja szuflával egyetlen feltöltéssel. Maga a Chip és a PocketChip egyébként teljesen nyílt forrásúak lesznek, ami azt jelenti, hogy minden porcikájának dokumentációja, terve elérhető és felhasználható lesz közösség számára, így a hardver szabadon módosítható, ha valakink kedve lenne hozzá.


[+]

A 9 dolláros PC annyira sikeres, hogy messze túlszárnyalta már az 50 000 dolláros célkitűzést, hiszen jelenleg is 642 000 dollár felett jár a számláló, és 26 nap van még a gyűjtés befejezésig. Ha minden jól megy, az idei év karácsonyára már megérkezhetnek az első darabok az adakozókhoz. További információk a KickStarteren.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés