Hirdetés

CF memóriakártya beépített RAID funkcióval: ez a Wise CF Card Duo

A professzionális tükörreflexes fényképezőgépek szinte mindegyike rendelkezik két memóriakártya foglalattal, így a mentés és a párhuzamos RAW/JPEG rögzítés megoldott kérdés. Azonban nem csak a profik, hanem a gépükkel pénzt nem kereső, lelkes amatőr fotósok is szeretnék képeiket, videóikat biztonságban tudni – ehhez eddig két foglalatos fényképezőgépre volt szükség, ami csak a középkategóriától felfelé érhető el (pl. Nikon D7000, D7100, Canon EOS 5D Mark III stb). Most azonban az Amulet nevű japán cég olyan CompactFlash memóriakártyát kínál, amely beépített RAID 1-hez hasonló tükrözés funkcióval rendelkezik.

A „Wise” kártyák működhetnek normál és tükrözéses módban; utóbbi esetben kapacitásuk megfeleződik, a kártyán két partíció jön létre és fájljaink mindegyik „oldalra” külön-külön felkerülnek. Tehát a valódi RAID megoldásokkal ellentétben nem két egymástól fizikailag elkülönített tárolóegységre kerülnek az adatok, így legfeljebb a felírás közben keletkező, esetleges véletlenszerű hibáktól kímél meg bennünket ez a kialakítás. Ekkor tehát egy 64 GB-os kártyát két 32 GB-osnak lát majd a gépünk. De nem csak a kapacitás, hanem a sebesség is feleződik RAID 1 használatakor. Eredetileg 60/50 MB/mp olvasás- illetve írási sebességből így lesz 30/25 MB/mp.

A Wise CF kártyák mindezt maguk végzik, tehát a fényképezőgépekre nem kell semmiféle különleges firmware-t telepíteni. A memóriakártyákon elhelyezett kapcsoló segítségével bármikor válthatunk hagyományos és tükrözéses módok között, ilyenkor viszont minden esetben újra kell formázni az egységet, ami – nyilvánvalóan – adatvesztéssel jár. A Wise CF Card Duo június 14-től lesz kapható 64 GB-os kapacitással. A termék ára egyelőre nem ismert.

Azóta történt

Hirdetés