CES: Új generációs dekóderek a láthatáron

A kaliforniai Broadcom Corporation a ma kezdődő Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) alkalmával mutatja be a szakmának és a nagyközönségnek első, nagy felbontású mozgóképtartalmak dekódolására fejlesztett processzorát, mely immáron 100 százalékos kompatibilitást ígér az új adattároló-rendszerekkel. A gyártó távol tartván magát az egymással csatában álló érdekszövetségektől úgy alakította ki új dekóderchipjét, hogy arra egyaránt épülhetnek majd Blu-ray és HD DVD szabványú lejátszók.

A tegnapi napon bejelentett Broadcom BCM7411D típusjelzést viselő HD A/V dekóder IC képes feldolgozni a Blu-ray és a HD DVD rendszerek által egyaránt használt H.264 (MPEG-4 Part 10/Advanced Video Coding [AVC]), illetve a Windows Media Video 9-re alapozó VC-1 (SMPTE 421M) tömörítésű tartalmakat, mindemellett visszamenőleges kompatibilitást nyújt a jelenleg elterjedt, DVD-ken használt MPEG-2 tömörítési szabvánnyal. A BCM7411D-re ezzel tehát olyan egységek építhetők majd, amelyek a legújabb tömörítési eljárásokkal kódolt filmek mellett képesek lejátszani a korábban megjelent kiadványokat is.

A Broadcom új dekóderében integrált hangkodeket is elhelyezett a gyártó, mely a Dolby Digital (AC3), Dolby Digital Plus, DTS 5.1, DTS-HD, veszteségmentes MLP, LPCM, továbbá MPEG rendszerű hangsávokat támogat.

A kaliforniai vállalat egy komplett megoldást nyújtó, lejátszókba építhető referencia-platformot is kínál partnereinek, mely a fent említett dekóderen kívül a BCM7038 típusú, kétcsatornás HD video/audio chipet is tartalmazza, utóbbi áramkör a nagy felbontású kép- és hanganyagok továbbításáért felelős.

Előzmények

Hirdetés