Hirdetés

CES 2014: az első gigabites powerline hálózati adapterek

Ahogyan az várható volt, az idei évben szintet lépnek a lakás elektromos hálózatának vezetékeit használó "powerline" hálózati eszközök, hála a Qualcomm QCA7500 chipkészletének. Ez a szintlépés tulajdonképpen a magasabb, 1 Gbps (elméleti) átviteli sebességet jelenti az eszközök között, melyet a HomePlug AV2 szabvány keretén belül valósítanak meg, immáron a például a Wi-Fi eszközöknél is ismert MIMO technika segítségével, valamint a három fali vezeték (fázis, nulla, föld) együttes használatával. A valós sebesség tesztek híján egyelőre kérdéses, de a HomePlug szabvány biztosítja, hogy a most piacra kerülő gigabites eszközök továbbra is működőképesek maradjanak a korábban értékesített és piacon lévő lassabb HomePlug AV (200 és 500 Mbps) és AV2 (600 Mbps) "powerline" termékekkel. A szabvány azt is előírja, hogy az új termékeknek működőképesnek kell lenniük földelés nélküli villamos hálózaton is, de az átviteli tempó ilyenkor 600 Mbps-ra redukálódik, így még vásárlás előtt érdemes felmérni a terepet, ahol használni kívánjuk.

TrendNET TPL-420E
TrendNET TPL-420E

A CES-en két gyártó jelentkezett elsőként az új szabványra és chipre épített eszközzel, a TrendNET és a TP-Link mutatott be egy-egy adaptert. Mindkét gyártó egy-egy szimpla Gigabit Ethernet portos megoldással jelentkezett, azaz későbbre tehető a kínálat bővülése többportos és Wi-Fivel kiegészített eszközökkel. Mind a TP-Link TL-PA8010, mind pedig a TrendNET TPL-420E ugyanazt a chipkészletet használja, így a technikai paraméterekben nem lesz eltérés, az említetteken felül támogatják a QoS csomagütemezést, az egygombos párosítást, a 128 bites AES adattitkosítást és az automatikus energiatakarékossági üzemmódot.

TP-Link TL-PA8010
TP-Link TL-PA8010 [+]

A TP-Link egyelőre nem közölt árat, csupán annyit tudni, hogy a TL-PA8010 a második negyedévtől lesz kapható két év garanciával. A TrendNET ezzel szemben három év garanciát vállal, és a megjelenés ugyanúgy a második negyedévben, egészen pontosan júniusban lesz esedékes 170 dolláros áron, ami a két eszközt tartalmazó egységcsomagra (TPL-420E2K) vonatkozik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés