CES 2024: tovább nőtt az új Zenbook Duo alsó kijelzője

Az ASUS notebookjának legújabb iterációja már csak egy kiegészítő formájában hoz fizikai billentyűzetet.

Lassan négy éve van velünk a Zenbook Duo, az ASUS duplakijelzős noteszgépe, melynek legújabb, igen alaposan átalakított modelljét most a CES-en leplezték le. A fő újdonság pedig nem más, mint a megnövelt méretű másodlagos kijelző – mely annyira meghízott, hogy a billentyűzetet és tapipadot tulajdonképpen „le is lökte” a noteszgépről, így azokat egy külön kiegészítőként kapjuk az így többféle üzemmódot kínáló hordozható számítógép mellé. Ha valaki gondosan követte az ASUS több kijelzős ötleteinek fejlődését, akkor emlékezhet még arra a 2018-as computexes előadásra, ahol bemutatták a ScreenPadot. Azon az előadáson egy pillanatra felvillantottak egy Project Precog nevű gépet, mely igen sok hasonlóságot mutatott a ma megjelenő Zenbook Duo UX8406-tal.


[+]

Ami a hardvert illeti, itt a 2024-ben várható csúcsmodellekre jellemző paramétereket láthatjuk, tehát a legjobban felszerelt változatban Core Ultra 9 185H (opció még a Core Ultra 7 155H és a Core Ultra 5 125H is), 32 GB RAM, 2 TB-os NVMe SSD dolgozhat. Az akkumulátor 75 Wh kapacitású, a notebook oldalain pedig két TB4, egy USB 3.2 Gen 1 Type-A, egy HDMI 2.1 és egy kombinált hangcsatlakozó található.Fizikai méreteit illetően a dupla kijelzős egység önmagában 1,35 kg tömegű lesz, 313 x 217 x 15 mm-es méretekkel, ha ehhez hozzácsapjuk a Bluetooth interfészen át kommunikáló billentyűzet/tapipad egységet, akkor a tömeg 1,65 kg-ra, a vastagság pedig 20 mm-re nő.


[+]

A két darab, 14 hüvelykes és OLED érintésérzékeny panelt használó kijelző 2880x1800 vagy 1920x1200 pixeles felbontású lehet, mindkét esetben 120 Hz-es maximális frissítési frekvenciát, 500 nit fénysűrűséget (és mellé DisplayHDR TrueBlack 500 tanúsítványt), 100% DCI-P3 színteret kapunk. A két felet összetartó zsanérok 180 fokban teszik kinyithatóvá a Zenbook Duót, így többféle üzemmódot is kapunk: használhatjuk normál notebookként, egyetlen nagy, 18,9 hüvelykes (bár középen kettévágott) monitorként, digitális könyvként, és így tovább.


[+]

Ha szimpla notebookként tesszük magunk elé, akkor az alsó kijelzőre kerülhet a virtuális billentyűzet, de ezt kombinálhatjuk akár különböző ablakokkal, numerikus résszel, számológéppel is. Az elrendezést gesztusokkal egy pillanat alatt átszabhatjuk, köszönhetően az ASUS segédprogramjának. Rövid tesztünk során a rendszer egész kellemesen működött, de persze a virtuális gombok sosem adnak olyan gépelési élményt, mint egy rendes klaviatúra. Amennyiben ez utóbbira vágyunk, akkor persze feltehetjük a gépre a mellékelt billentyűzet/tapipad kombót, és máris egy 14”-es standard notebookot kapunk. Ha 90 fokkal elfordítjuk, és teljesen kinyitjuk az UX8406-ot, akkor a hátulról kinyitható támasszal fel is állíthatjuk a Zenbook Duót az asztalon, és az előtte lerakott billentyűzet segítségével dolgozhatunk rajta (ezt „Desktop” elrendezésnek hívja az ASUS). Létezik még egy „Dual Screen Mode” helyzet is, ekkor tulajdonképpen a két kijelző egymás felett helyezkedik el, előttük az asztalon a billentyűzettel.


[+]

Végül a prezentációs vagy megosztó üzemmódban a 180 fokban megnyitott notebookot letéve az asztalra egyszerre többen is dolgozhatnak a rajta megjelenő rajzokon, ábrákon.

Bár első ránézésre azt gondolnánk, hogy erre a notebookra majd nagyon kell vigyázni, az ASUS állítása szerint az új gép ugyanolyan strapabíró, mint a többi Zenbook, ez is átment a szokásos MIL-STD-810H teszteken.


[+]

Ami az elérhetőséget illeti, Magyarországon valamikor az első negyedévben, pontosabban február végén számíthatunk érkezésére, de az ára egyelőre még nem ismert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés