Hirdetés

CES 2022: A Sony bemutatta első QD-OLED tévéjét

A Sony A95K nagyobb fényerőt produkál a megszokottnál és kevésbé tükröződik.

Mindenki azt várta, hogy a Samsung mutatja majd be az első QD-OLED televíziókat a Las Vegas-i CES kiállításon, azonban végül a Sony-nak jutott ez a megtiszteltetés. A cég előállt az A95K jelzésű termékével, amely a Samsung Display által gyártott és fejlesztett kvantumpontos (QD-OLED) OLED panelekre épül. Ezeknél a kék háttérvilágítást a nanoméretű kristályok segítségével alakítják át a subpixelekben zölddé és pirossá, emiatt nincs szükség színszűrőkre. E megoldásnak köszönhetően állítólag nincs fényveszteség, és a maximális fényerő akár 200 százalékkal nagyobb lehet, annál amit az LG Display WOLED kijelzői produkálnak.

Sony A95K
Sony A95K

A cég állítása szerint a színek gazdagabbak, markánsabbak, de ezzel igazán eddig sem volt gond. Ennél fontosabb lehet, hogy a Sony új televíziója kevésbé tükröződik, mint a régebbi modellek, ez pedig tényleg nagy előny lehet. A termékben a kijelző egyes pontjainak hőmérsékletét folyamatosan figyeli az elektronika, és ennek függvényében modosít az egyes képpontok fényerején.

A vállalattól kapott információk értelmében a termék megkapta az XR Cognitive Processort, amely "érzékeli az emberi látást és hallást, így forradalmi, magával ragadó nézői élményt nyújt a felhasználóknak kedvenc tartalmaikhoz". Sajnos azt nem részletezték, hogy egy televízió mégis hogyan képes erre, hogyan lesz egy termék egyszerre szemész és fülész. Szóval maradjunk annyiban, hogy van képfeldolgozó processzor, amely tartalmaz egy rakat képmódosító eljárást!

A tévé képes együttműködni a cég Bravia CAM névre hallgató kamerájával, aminek köszönhetően mindenféle egyéb külső eszköz nélkül lehet videóhívásokat lebonyolítani, és ennek köszönhetően elérhetővé válik a gesztusalapú vezérlés is. A fejlesztés természetesen a Sony exkluzív Acoustic Surface Audio+ eljárását használja hangkeltésre. Ennél a beépített aktivátorok magát a panelt rezegtetik, így a hangok a képernyőből érkeznek a nézők irányába. Az integrált hangrendszer részét képezi két beépített mélysugárzó, így jó eséllyel a basszusok megszólalása is rendben van.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés