Hirdetés

CES 2021: ROG újdonságok az idei évre

Játékosoknak szánt, szupervékony 2 az 1-ben notebook, külső VGA és a korábbi modellek frissítése is terítékre került.

Bár a CES idén a virtuális térbe költözött, az ASUS játékosokra koncentráló részlege a tavalyihoz hasonló termékdömpinggel indította az évet. A bemutatóból most sem maradhatott ki egy különlegesség, mely a tavalyi Zephyrus G14 továbbfejlesztésének is felfogható. Neve ROG Flow X13, és a világ talán első, direkt játékosoknak szánt, ultrahordozható 2 az 1-ben notebookjaként tekinthetünk rá.


[+]

Ami a fontosabb specifikációkat illeti, a 13,4”-es kijelzővel szerelt gépben a csúcskiépítésben AMD Ryzen 9 5980HS processzor, GeForce GTX 1650 Mobile GPU, 2x16 GB memória és 1 TB-os NVMe SSD teljesít szolgálatot. A 16:10-es képarányú panel esetében választhatunk 1920x1200 vagy 3840x2400 pixeles modellek között – az előbbi 120 Hz-es frissítést kínál 100%-os sRGB-vel, az utóbbinál 116%-os sRGB-t kapunk, de be kell érni 60 Hz-cel. A színvisszaadás mindkét esetben Pantone hitelesítést kapott, a tollakkal is használható érintésérzékeny felületet pedig Gorilla Glass védi, a bekapcsológombba pedig SSO ujjlenyomat-olvasó került. Az X13-ból lesz egy különleges, SuperNova kiadás is, az AMD által leválogatott processzorokkal.


[+]

Az ultrahordozható megnevezést a 62 Wh-s akkumulátor mellett a 299 x 222 x 16 mm-es méret és 1,3 kg-os tömeg indokolja. Üzemidőben sem áll rosszul a notebook, az ASUS videólejátszásnál 10 órát, minimális terhelésnél 18 órát ígér. Bár a kialakítás hasonlít a ZenBook Flipekre, a dizájn azért robosztusabb, a nagyobb teljesítményű hardver miatt pedig megjelenik oldalt egy komolyabb szellőzőnyílás is az ErgoLift zsanérokkal együtt. A fedlap hullámos-recés felületét Gravity Wave művésznévvel illetik. Az oldalakon egy Type-A és két Type-C konnektornak örülhetünk (mindegyik USB 3.2 Gen 2 sebességet kínál), van analóg kombó audióport és egy ROG XG mobil interfész, mely PCIe 3.0 x8 kapcsolatot (is) nyújt, és elsősorban arra szolgál, hogy az XG Mobile eGPU-val a TB4 kínálta 40 Gbps helyett 63 Gbps-tel kommunikálhasson a számítógép.


[+]

Az nyilvánvaló, hogy az alap GeForce GTX 1650 azért 2021-ben már legkevésbé sem nevezhető erős grafikának, így ha komolyan vesszük a játékot, akkor erre a bizonyos XG Mobile-ra kell majd bízni magunkat. Az 1 kg-os, 155 x 208 x 29 mm-es egységben egy GeForce RTX 3080 Mobile található, melynek boost órajele 1810 MHz-re emelhető. Belső tápegysége 280 wattos. A hűtést egy fázisváltós gőzkamrás (vapor chamber) megoldás biztosítja. A notebook és az XG Mobile között egy további 10 Gbps-es USB kapcsolat is van, ezen keresztül kommunikál az utóbbiba épített portreplikátor, mely négy USB 3.2 Gen 1 (Type-A) portot, SD kártyaolvasót és gigabites Ethernetet is kínál, illetve a notebookot is tölti, ha kell. Videókimenetként DisplayPort és HDMI áll rendelkezésre. Amennyiben csatlakoztatjuk az XG Mobile-t az X13-hoz, és nincs szükség a GeForce GTX 1650-re, a notebook képes azt lekapcsolni, a hűtőrendszerben felszabaduló potenciált kihasználva pedig 35-ről 45 wattra emelnii a CPU TDP-jét.

Természetesen nem csak a Flow X13 az újdonság: vérfrissítést kapott a Zephyrus G14 és persze a ROG Strix Scar is. Az általános újdonságokat illetően tovább emelkedik a kijelzők frissítési frekvenciája, idén Full HD-ben 360, WQHD-ben 165, 4K-ban pedig 120 Hz-re számíthatunk. Frissül a Zephyrus Duo másodlagos ROG ScreenPad Plus panelje is, lesz belőle már „fél 4K” és „fél FHD” változat is. A színhelyeségről az IPS-ek esetében 100%-os DCI-P3 mellett gyári kalibráció is gondoskodik (kivétel a 60 Hz-es Full HD-s alapmodellt). Az idei évre új VRM egységek kerülnek a gépekbe, melyek a jobb hatásfoknak köszönhetően magasabb TDP elérését teszik lehetővé. Ugyanígy javult a tápegységek felhozatala is, így kisebb méretű téglákat kapunk a notebookokhoz. Sőt, egyes esetekben egy nagyobb, teljes tudású tápegységet és egy kisebb, Type-C tápot is kaphatunk a ROG gépekhez.

Az általános újdonságok közé tartozik az X13 kapcsán már említett Single Sign On ujjlenyomat-olvasós bekapcsológomb, mely 2021-ben a Zephyrus Duót leszámítva megjelenik mindenhol, ahogy a Dolby Atmos és a kétirányú AI zajcsökkentés is.

Áttérve most akkor a modellekre: a ROG Strix Scar 15 és 17 új dizájnt kapott, a vékonyabb kijelzőkeretnek köszönhetően érezhetően kisebbek lettek, a dizájnba pedig több easter egget is elrejtettek. A képernyő burkolatába lézerrel égetik bele a mintát, a zsanérok melletti hátsó részről pedig jobb- és bal oldalon eltávolíthatóvá tettek egy kis részt, melynek cseréjével valamennyire testre szabhatjuk a notebook külsejét. Gyárilag háromféle ilyen „ütközőt” kapunk, matt szürke, fényes szürke, illetve áttetsző fekete kivitelben.


[+]

A beviteli eszközök közül a tapipad méretét minden irányban megnövelték, a felület összesen 85%-kal lett nagyobb. A billentyűzet gombonként testre szabható háttérvilágítással rendelkezik és optomechanikus kapcsolókra épül. A 17 hüvelykes változatban ott lehet az említett 360 Hz-es frissítésre képes panel, a 15”-es verziónál maradt a 300 Hz-es csúcs. Ha erre nincs szükség, akkor a WQHD felbontást választhatjuk, 165 Hz-cel. A lassabb panelek 100% DCI-P3-at, a gyorsabbak 100% sRGB-t kínálnak. Processzorként a csúcsmodellekbe a Ryzen 9 5900HX kerülhet, melyet 2x32 GB RAM, 2x1 TB háttértár és GeForce RTX 3080 Max-P (hogy mi az a Max-P? Ezzel jelzi az ASUS, hogy nem Max-Q.) egészíthet ki. Az akkumulátorok kapacitása 90 Wh, a csatlakozók között pedig találunk majd négy USB portot és gigabites Ethernetet is.

A G széria (Strix G15 és G17) esetében hasonlóak a specifikációk és változások, de itt olcsóbb modellek is lesznek, például jelenleg a lista szerint a Ryzen 5 5600H jelenti majd a belépőszintű CPU-t. VGA-nál az RTX 3070 Max-P és 3060 Max-P között tudunk majd választani, és a RAM is legfeljebb 2x16 GB lehet majd.

Nem marad változatlan a Zephyrus G14/G15 sem: frissített dizájn (például a kijelző lyukak alá kerülő irizáló réteggel), 2021-es hardver kerül bele, ahogy illik.

Árak egyelőre nem ismertek, de érkezés már az első negyedévben várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Hirdetés