CES 2016: Milyen a Sony OLED gyilkosnak szánt LCD technológiája?

A Sony nem bízik egyelőre az OLED technológiában, elsősorban az alacsony fényerővel vannak problémáik, és emiatt szerintük nincs mód a HDR tartalmak jó minőségű visszaadására. A cég tehát továbbra is az LCD-ben bízik, és a CES-en lerántották a leplet az egyik új fejlesztésükről, a Backlight Master Drive fantázianevű technológiáról, amelyről azt állítják, hogy az általa produkált kép minősége jobb, mint amire az OLED képes.

Sony Backlight Master Drive
Sony Backlight Master Drive [+]

Egyelőre sajnos sok konkrétumot nem árultak el róla, azon kívül, hogy egy rendszer, amely ugyanúgy támaszkodik a LED-ekre, a háttérvilágítás vezérlésére, mint a különféle képmodósító-képjavító eljárásokra. Mindenesetre állítólag 4000 cd/m² fényerő érhető el a segítségével, és a háttérvilágítás nagyon dinamikusan követi a képi tartalom változását. Ez utóbbi látható a második képen (a fotózást nem engedték meg a kijelzők előtt, távolról lehetett csak egy-két képet lőni, azért ilyen setesuták a fényképek), amelynek közepéről, ahol a fekete fehér massza van, lekapták a folyadékkristályokat.

Sony Backlight Master Drive
Sony Backlight Master Drive [+]

A Sony munkatársai felhívták a figyelmet a rendkívül élénk tónusokra, amelyek állításuk szerint nagyon valósághű képet eredményeznek. A színekkel valóban nem volt gond, viszont a fekete mélységével annál inkább. Hiányzott az OLED-eknél megtapasztalható éjfekete sötétség, és emiatt egyelőre őszintén nem is lehet kijelenteni, hogy valóban képesek lehetnek majd az e technológiára épülő LCD televíziók az OLED-ek alá pakolni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények

Hirdetés