Hirdetés

CES 2016: prezentálta sugárkövetésre képes architektúráját az Imagination

Az Imagination még két évvel korábban jelentette be, hogy sugárkövetéssel turbózza fel grafikus vezérlőit. Egészen pontosan a Wizard architektúráról van szó, amelyre a vállalat a PowerVR GR6500-as GPU IP-t kínálja. A rendszer gyakorlatilag évek óta licencelhető, de egyelőre sehova sem jut. Az érdeklődés fellendítése érdekében az Imagination még egy referenciadizájnt is tervezett rá, ami fél éve elérhető, de sajnos ezért sem tolonganak a potenciális licencelők.

Talán az idei CES elhozza az áttörést, ugyanis az Imagination úgy döntött, ha már úgyis van kész tesztlapkájuk, akkor élőben is megmutatják mit tud. Furcsa kimondani ezt egy két éve licencelőket kereső fejlesztésnél, de ez az első hivatalos bemutató, amikor a nagyközönség is láthatja a Wizard architektúra előnyeit.

A tesztlapka egyébként egy PCI Express csatolóba behelyezhető nyomtatott áramköri lapon volt rajta. Fontos megemlíteni, hogy ez egy tesztelésre szolgáló platform, ami az implementálást egyszerűsíti, így rengeteg olyan interfésze van, amire egy végleges terméknek nem lenne szüksége. Emiatt a viszonylag nagy kiterjedésén nem kell meglepődni.

A fenti videóból látható, hogy a rendszer gyors és keveset fogyaszt. A 28 nm-es gyártástechnológiával készült PowerVR GR6500-as tesztlapka ugyanis sugárkövetésben ötször gyorsabb, mint egy GeForce GTX 980 Ti, miközben tízszer kevesebb energiát fogyaszt, miközben ugyanazt a fix kamerából származó képet számolja. A másik demonstrációban már négy darab PowerVR GR6500-as tesztlapka vesz részt és egy statikus jelenetet számol mozgó kamerával. Az igazán meghökkentő példa azonban az utolsó, amikor mozgó kamerával dinamikus, azaz animált objektumokat tartalmazó jelenetet képez le egyetlen PowerVR GR6500. Ezen látszik, hogy picikét akadozik, de így is elég meggyőző a bemutató.

Azt sajnos még mindig nem tudni, hogy mi lesz a Wizard architektúra sorsa. Valószínűleg a PowerVR GR6500-ra továbbra is rendkívül csekély marad az érdeklődés, de egy második generációs verzió talán kedvezőbb fogadtatásban részesülhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés