Hirdetés

CES 2015: Hi-Res hangzás a Sonynál tévével és Walkmannel

A Sony méretes standdal volt jelen a kiállításon, ahol volt szinte minden, kezdve a 4K-s sarokból a fényképezőgépeken és sportkamerákon át a szürreálisan vékony tévékig, illetve a Hi-Res hangzást nyújtó eszközökig.


[+]

Főleg ez utóbbira koncentráltunk most, ugyanis többféle eszközt is hozott a vállalat, amelyet Hi-res embléma fémjelzett. Elsőnek a 65"-es Bravia XBR-65X930C típusjelzésű 4K-s Android tévét vizsgáltuk meg, amelyen zenés klippek futottak egy külön sarokban. Noha a Hi-Res készülék nem volt teljesen elszeparálva a kiállítótértől, azért nagyjából kivehető volt, hogy milyen hangzásra kell számítani.


[+]

A tévés mércével hatalmas oldalsó hangszórókkal felszerelt és subwooferrel megtámogatott installáció nagy hangerőre volt képes kétség kívül, illetve a tisztasággal sem volt gond, de a mélyláda kicsit dübörgős volt, ami elég sokat rontott az összképen. Ennek ellenére azért nem tapasztaltunk csodát, ugyanis a hangzás még így is a tévés hangzásvilágot idézte, tehát továbbra is kissé műanyagosnak tűnt számunkra.

Szerencsére a Hi-Res tudását sokkal komolyabb környezetben is ki lehetett próbálni, méghozzá a Sony új Walkmanjével, az NW-ZX2-vel, amelyet a vállalat nem a kütyüvadászoknak, hanem kifejezetten a minőségi zenehallgatásra vágyó audiofil vásárlóközönségnek szán majd, így ez minden bizonnyal az árán is tükröződni fog. Sőt nem csak az árán, hanem a felépítésén és a méretén is. Noha a fémházas termék egy mobiltelefonra hasonlít, mi több érintőkijelzőt is kapott és Android operációs rendszert futtat (tehát más alkalmazások is telepíthetőek rá), mégis egy kissé vaskos darab és nem is annyira könnyű, tehát nem olyan egyszerűen vágható zsebre, mint a vékonyka okostelefonok.


[+]

Az új Walkmant több ponton is ki lehetett próbálni, akár Kimber kábellel összekötött MDR-Z7 vezetékes vagy vezeték nélküli, egészen pontosan Bluetooth-on LDAC szabványt használó zárt MDR-1ABT fejhallgatókkal egyaránt. A leglátványosabb összehasonlítás a normál MP3 és a Hi-Res állomány hangzását összehasonlító teszt volt. Utóbbit bekapcsolva jól hallhatóan a zene felső tartománya kiegészült, ezzel együtt megszűnt az MP3-akra jellemző, felső tartományt sújtó elkenődés, részletvesztés, harsány megszólalás, és minden hang a helyére került.


[+]


[+]

Lehetőség volt persze a különféle beállítások kapcsolgatására különféle zeneszámok mellett. Első dolgunk az EQ kikapcsolása volt, majd ezt követően a hangminőség javítására szolgáló S-Master HX erősítőt, valamint a gyengébb állományok hangzásának feljavítására irányuló DSEE HX motort is kipróbáltuk. Előbbi jóval dinamikusabb hangzást eredményezett, bár valószínűleg ez nem mindenki tetszését fogja elnyerni, egyéni ízlés kérdése. A DSEE HX kapcsolgatása annyit nem hozott a konyhára, de ezen nem lepődtünk meg, inkább ki is kapcsoltuk, és mindenféle extra nélkül hallgatóztunk, hiszen a Sony legújabb Walkmanje így is döbbenetesen jó hangzást produkált.


[+]

A Bluetooth fejhallgatóval és az LDAC-kal szerzett tapasztalatok is pozitívak voltak, és bár helyben nem volt összehasonlítási alap, egy hagyományos fejhallgatóhoz képes messze-messze jobb hangminőséget produkált a termék, egyetlen gondunk a kicsit túltolt mélytartomány volt (kikapcsolt EQ mellett).


[+]

A standon kipróbálható volt még a PHA-3 hordozható fejhallgató erősítő is, ami szintén magán viseli a Hi-Res Audio plecsnit, de lényegében ez nem új termék.


[+]


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés