Hirdetés

CES 2014: új nevet kapott a mobil csúcs-Radeon, de új lapka is érkezett

Nemrég írtunk róla, hogy a 2014-es esztendő leginkább az átnevezésekről szól majd. Az első ilyen esemény a CES-en meg is történt, hiszen az AMD bejelentette a Radeon R9 M290X-et, ami lényegében a korábban megjelent Radeon HD 8970M-mel egyezik meg. Minden technikai paraméter, amit a linkelt hírben leírtunk igaz a friss néven elérhető modellre, tehát ezt nem is közöljük újra. Persze az elmúlt pár hónapban a szoftveres oldal fejlődött, így a DirectX 11.2, illetve a Mantle API támogatása felhozható újdonságként, de ez éppúgy igaz a korábbi, GCN architektúrára épülő modellekre is.

A csúcskategóriát tehát nem is érdemes tovább ragozni, viszont az abszolút belépőszinten tényleg új GPU-t kapunk. Maga a termék persze annyira nem új, hiszen hónapok óta készen van, de egyelőre nem került bevetésre. A Sun kódnevű lapka 28 nm-es eljárással készül és a GCN architektúrára épülő megoldások legkisebbike lesz, mivel a kiterjedése mindössze 52 mm², amibe 520 millió tranzisztor fért. A cGPU 384 shader részelemet tartalmaz, vagyis hat darab CU található benne, ezt pedig a 24 darab textúrázó csatorna egészíti ki. A ROP blokkok száma kettő lesz, vagyis összesen nyolc darab blending egységgel kell számolni, a memóriabusz pedig 64 bites, míg a másodlagos gyorsítótár 256 kB-os. A fejlesztés legnagyobb előnye, hogy még teljes terhelés mellett is csak 15 watt körül alakul a fogyasztása.

Az AMD Radeon R5 M230 cGPU-ja
Az AMD Radeon R5 M230 cGPU-ja

A Radeon R5 M230 azonban nem tartalmazza a teljes értékű lapkát, így csupán 320 shader részelem aktív, amihez 20 darab textúrázó csatorna tartozik. Egy ROP blokk is letiltásra kerül, vagyis be kell érni négy darab blending egységgel. A butítások következtében a termék fogyasztása maximális terheléssel 12 watt. Az MXM modul magórajel egyébként maximum 855 MHz, míg a DDR3 szabványú memória effektív 2 GHz-en ketyeghet. Az órajelek szempontjából azért nincs kötött paraméter, mert a gyártópartnerek a fogyasztás további csökkentése érdekében alacsonyabb paramétereket is használhatnak. A fedélzeti memória maximális kapacitása 4 GB lehet.

A Radeon R5 M230 elsősorban a nagyon olcsó notebookokban keres helyet magának. A extrém alacsony fogyasztása miatt nem csak az IGP mellett szoftveres átkapcsolással, hanem annak teljes kiváltása céljából is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés