Hirdetés

CES 2010: két különleges monitor

Úgy tűnik, az idei CES elsősorban a 3D-s megoldásokról és a legkülönfélébb mobil gépekről szól, de azért akad még más bejelentés is. A Samsung és a Dell például bemutatott egy-egy monitort is. Mindkét készülék figyelemreméltó, igaz, egészen másra találták ki őket.

Kettejük közül a Samsung Syncmaster PX2370 a takarékosabb – mindenféle szempontból. Egyrészt olcsóbb, az áprilisban megjelenő monitor 369 dollárba fog kerülni; másrészt energiatakarékosabb. LED-es technológiát alkalmaznak nála, a beépített szenzor pedig automatikusan készenléti állapotba helyezheti a kijelzőt, ha senki nem ül előtte, illetve a környezet fényviszonyaihoz alakíthatja a háttérvilágítás erősségét. Megfelel az EnergyStar 5.0 és az EPEAT Gold szabvány előírásainak is. A 23 hüvelykes megjelenítőt TN+film panellel szerelték föl, aminek a felbontása Full HD, azaz 1920x1080 pixel, a válaszideje 2 ms, a kontrasztaránya pedig 1000:1 (dinamikusan a 5 000 000:1 is elérhető). Még egy szempont van, ami miatt a monitor takarékosnak nevezhető, ez pedig a helyigény. Már a talpazat sem hatalmas, de a képernyő 18 mm-es vastagsága kifejezetten kellemesen hangzik. A PX2370-ről nem spórolták le a csatlakozókat sem, D-Sub, DVI és HDMI port is helyet kapott rajta.

Samsung Syncmaster PX2370
Samsung Syncmaster PX2370

Ha az új Samsung modell képviseli kisközépsúlyt, akkor a Dell U2711 a nehézsúlyba nevez. Itt a tervezésnél egészen más szempontok játszottak szerepet. A legfőbb tényező a megjelenítés minősége volt, ezért ezt a monitort S-IPS panellel szerelték fel, amellyel példás színhűség és betekintési szögek érhetők el. A 27 hüvelykes kijelzőnek hatalmas, 2560x1440 pixeles felbontása van, ezért kiválóan alkalmas grafikai munkákhoz, tervezéshez vagy éppen fotószerkesztéshez. A maximális fényereje 350 cd/m2, a válaszideje 6 ms, a kontrasztaránya pedig 1000:1 (ez talán kevésnek tűnhet, de fontos megjegyezni, hogy szinte mindenhez elég, és felesleges a hangzatos digitális kontrasztarányos értékekkel összehasonlítani). Gyárilag finomhangolt sRGB és AdobeRGB módok állnak rendelkezésre a munkához, és rengeteg beállításra van lehetőség. Egy ilyen kijelző mindig gazdagon el van látva különféle portokkal, így egy D-Sub, egy HDMI, egy DisplayPort és két DVI-D is van rajta, de találunk kompozit és komponens, illetve négy USB csatlakozót is, sőt még egy kártyaolvasó is jutott rá. Persze ennek a felszereltségnek meg is kell fizetni az árát, a februártól kapható Dell U2711 1049 dollárba fog kerülni.

Dell Ultrasharp U2711 (forrás: Engadget)
Dell Ultrasharp U2711 (forrás: Engadget)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés