Hirdetés

CeBIT: újabb SiS chipset-ek, SDRAM-ra

Igazán nem mondhatni, hogy a tavalyi CeBIT az AMD-től, és a neki készült lapoktól lett volna hangos, azonban az idei (CeBIT 2001-es) történések már sokkalta inkább róla szólnak. Tavaly mindössze annyi volt a hír, hogy a VIA KX133-as set-je nyomán végre felszabadult az Athlon-os piac, és így megindulhatott az olcsóbb lapok térhódítása. Idén viszont már az új procikról (Palomino, etc.), a dual rendszerek alapjául szolgáló új chipset-ről (AMD760/762), valamint az alternatív chipset gyártók termékeiről szólnak a híradások.

Ilyen a SiS733-as chipset-je is, amelyik ugyan csak SDRAM-ot támogat, azonban egy-chipes megoldásként az olcsóbb piaci régiók best sellere lehet. Amíg a 733-as chipset SocketA platformra készült, addig a 633-as az Intel CPU-kat kiszolgáló lapokon látható majd nemsoká, egyelőre mindkét chipset egy-egy Gigabyte lapon kellette magát, a fotósok legnagyobb örömére.

A két alaplap szinte semmiben sem tér el egymástól, mind a GA-6SXD jelű, mind pedig a GA-7SXD jelű lap, 3 DIMM foglalattal, ill. 5/1/1(/1)-es PCI/ISA/AGP(/AMR) slot-os kialakítással bír. (az AMR slot az Athlon-os lapon nincs rajta..)

A SiS amúgyolcsósága okán feltehetően ezek a lapok sem kerülnek majd eget rengető összegekbe, azonban a tényleges piaci premierre még kicsit egész biztosan várnunk kell. Mindenesetre örvendetes, hogy egyre több low end (árban mindenképp) termék jelenik majd meg az Athlon/Duron-os platformra.

Azóta történt

  • 512MB-os SDRAM modul

    SDRAM, DDR SDRAM, RDRAM. Az árszorzó pontosan kettő, ha eggyel jobbra lépünk...

Hirdetés