Hirdetés

CeBIT Live: első nap, első benyomások

Tavaly ilyenkor ugyanitt voltunk, ám első vizitként a CeBIT alaposan meglepett minket, nem is készültünk fel kellően. Most sem, a részletekkel nem untatunk senkit, a lényeg, hogy végül volt hol aludnunk, volt és van mit ennünk, ergo az alapvető szükségletek biztosítva vannak (ilyen a 9600 bps vonalkapcsolt mobil "internet-hozzáférés" is).

Node..

Bár a kiállítás évről évre veszít méreteiből (idén már "csak" 6500 cég és 600.000 látogató a becsült "forgalom"), azt azért nem mernénk állítani, hogy pangás lenne. Sőt. Sőt! Változatlan, hogy a megtekinthető kb 45 pavilon közül egy is akkora, hogy kis túlzással belefér a teljes honi számítástechnikai kiállítás-arzenál (ez inkább a honi viszonyokat minősíti..). A PROHARDVER! stáb gyakorlatilag az egész napot a Hall 23-ban töltötte, arra alig maradt időnk, hogy átugorjunk a 20-asba.

Mely cégek voltak és vannak ott?

ASUS, MSI, Gigabyte, ECS, Abit, Soltek, DFI, Tyan, nVidia, SiS, VIA, nem folytatjuk. "Mindenki". Nagy sláger mindenhol az Intel 875P és 865P chipset (Canterwood és Springdale), illetve ezek variánsai. Ugyanígy megy a SiS 748, no meg a VIA KT400A, meg persze a különböző Hammer chipsetek. Gyakorlatilag minden lapgyártó hónapok óta kulcsra készen tárolja a Hammeres deszkákat, várva arra, hogy az AMD végre bejelentse a nyolcadik generációs csodát. Várniuk kell még, sajnos.

Hihetetlen fejlődésen ment keresztül a tavalyi CeBIT-hez képest az ATI, majd minden videokártya-gyártó standján fellelhetőek az új Radeonok (9800 Pro, 9600 Pro, 9200). Persze, a Geforce FX széria is. Rendkívül ígéretesnek tűnik a SiS Xabre II, bár tény, hogy tavaly ugyanezt mondtuk az elődjéről is, pedig az végül nem szólt akkorát, mint ahogy azt a SiS szerette volna. Konkrét dolgokat sajnos nem árulhatunk el, legyen elég annyi, hogy például a pipeline felállás 8x2 lesz..

Egy év alatt kifejezetten megerősödött az MSI, alig győztük körbefutni a standjukat. Wireless LAN, teljes optikai adattároló-portfolió, Mega- és MediaPC, tömérdek alaplap és videokártya (nem, ATI kártya nem volt, nem is lesz, éskülönbenis..), barebone rendszerek egyaránt kellették magukat.

Az Abit standján láthattunk egy 1000 MHz-es (QDR) FSB-re tuningolt P4-es masinát (3 GHz-es órajel), meg egy Vapochilles hűtéssel (no meg Kingston HyperX RAM-okkal, BH7-es alapokon) szerelt 4 GHz-es Pentium 4-es kombót. Általában az Abit kifejezetten megnyerő volt, míg az ECS hozta a kissé érdektelen hozzáállást.

Mindennél erősebb az ATI és az nVidia háborúja, akik mellett a SiS szeretne a nevető harmadik lenni. Egyre több cég gondolkodik most az ATI-ra váltáson (az nVidia nem tolerál semmi alternatívkodást, ellentétben az ATI-val... persze, ez inkább a piaci helyzetre utal, nem pedig a két céget működtető emberek morális igényeire), és a SiS azt reméli, hogy a lazuló szigor mellett becsusszanhat harmadikként a gyártók sorába. Mindezt úgy gondolva, hogy a Xabre II a létező legfelsőbb szegmensbe van pozicionálva!

Az AMD, a VIA és jópár nagyobb cég holnapra maradt, tehát este ismét jelentkezünk. Addig is, take care.

Azóta történt

Hirdetés