Hirdetés

CeBIT: gyors, gyorsabb, TDK

A CeBIT-en több új CD-RW egység is debütált, ezeket vennénk most sorra, egy TDK és egy Yamaha írót emelve ki.

A TDK Cyclone sorozatát itthon is forgalmazzák, ám eddig, ezek közül az írók közül a leggyorsabb is mindösszesen 16/10/40x-es volt. Ez pedig egy TDK szerint még mindig nem elég, ezért új meghajtójuk még többet, még gyorsabban, ahogy illik.. Hogy még mindig ne áruljuk el a lényeget, bár már nagyon ki akarhatnók mondani :), legyen elég annyi, hogy ezekkel az egységekkel immár 3 percen belül futni a 640-et..


Jó, ne legyen elég ennyi: az új Cyclone sorozat 24/10/40-es képviselője, alighanem az egyetlen ilyen gyorsaságú meghajtó a piacon, mert mint látni fogjuk a Yamaha egysége a nyomába sem ér.. A TDK írókat ezúttal már a Burn-Proof 2-es kiadása fémjelzi, amely főként a rázkódásokból adódó hibákat küszöböli ki ("shock-proof"), bár a Yamaha szerint a kutya nem itt van elásva..

Hanem ott, hogy állítólag a Burn-Proof 1-es szériával szerelt meghajtók picurka, 2MB-os cache memóriája nem volt feltétlen elegendő az ígéretek (hibátlan írás, buffer underrun nélkül) 100%-os beváltására, ugyanis magának a Burn-Proof műveletnek az alkalmazásakor (amikor a cachből jön az utánpótlás..), az írás folyamata picit mégis megakadt, a végeredményként így elkészült lemezek pedig régebbi meghajtókban már nem feltétlen voltak olvashatók.

Ezért a Yamaha, a piac okulására, és a terminológiai dzsungel tovább bonyolítására, ezután SafeBurn néven jegyzett technológiával látja majd el legújabb egységeit, amely esetünkben először a 20/10/40x-es írás/olvasás műveletekre felkészített CRW2200E-VK jelű IDE-s írót jelenti. Természetesen van a meghajtónak SCSI-s változata is, a két egység azonban nem sokban tér el egymástól.

A SafeBurn esetén már 8MB-nyi cache-ből igyekezhet kifogyni az író, de ez a Yamaha szerint kizárt, hogy sikerüljön.. (csak érdekességképp jegyeznénk meg, hogy van egy harmadik variáns is írjunk-biztoságosan témában, ez pedig a Ricoh Justlink nevű eljárása..)

A Yamaha írója ugyan nem olyan gyors, mint a TDK, azonban tetemes árelőnnyel bír, ami úgy 14-15e ft, ha átszámítjuk, és ráadásul már májustól kézbe vehető, míg a TDK világbajnok holmijára még júliusig várni kell, és a Yamaha berendezésénél mintegy 13-14e ft-tal kerül majd többe.. (az árfolyamok ugye ennyit bőven ingadoznak majd.. :))

Hirdetés