Hirdetés

A végleges Windows 8-at is támogatja az új Catalyst

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb kiadását. A 12.8-as verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Windows 8, 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja, és a Radeon HD 5000, 6000 és 7000 szériás grafikus kártyákhoz, a Vision APU-khoz, valamint a Mobility HD 5000, 6000M és 7000M sorozatba tartozó mobil Radeonokhoz telepíthető. Fontos megjegyezni, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált.

Az új driver hivatalosan is támogatja a végleges Windows 8-at és ezzel a WDDM 1.2-es felület összes szolgáltatását, beleértve a natív sztereó 3D és a Unified Video API kezelését, továbbá TDR szolgáltatással, illetve az energiagazdálkodással kapcsolatos új fejlesztéseket. A DirectX 11.1-es grafikus vezérlőkön még a Target Independent Rasterization (TIR) funkció is működik. Az AMD elmondta, hogy a driver a Windows 8 operációs rendszer kijelzők kezelésével kapcsolatban beépített szolgáltatását is feljavítja, így Eyefinity mellett nem csak az elsődleges, hanem az összes csatlakoztatott kijelzőn futtatható grafikus vezérlővel gyorsított tartalom.

A szokásos hibajavítások mellett megjelent a Comal, a Virgo és a Brazos 2.0-s platformok esetében elérhető Quick Stream Technology szolgáltatás, mely a streamelt videók gyorsabb betöltéséért felel, amit úgy ér el a rendszer, hogy a hálózati forgalmat priorizálja, így a streamelt tartalomhoz kapcsolódó csomagok elsőbbséget élveznek a feldolgozás során. Fontos, hogy ezt a funkciót az adott termék, illetve az adott alaplap gyártójának kell engedélyezni, így főleg az előre összeszerelt gépeken lesz kihasználható, de a hírek szerint a legtöbb alaplapgyártó sem ellenzi a szolgáltatás bekapcsolását.

A kisebb optimalizálásoknak hála a 12.8-as driver extra teljesítményt is hozhat, amit az AMD néhány program erejéig ki is mért a 12.6-os meghajtóhoz viszonyítva:

  • The Elder Scrolls: Skyrim – akár +25%
  • Battlefield 3 – akár +3%
  • Batman: Arkham City – akár +6%
  • Deus Ex: Human Revolution – akár +3%
  • Crysis 2 – akár +6%
  • Total War: SHOGUN 2 – akár +15%
  • Crysis Warhead – akár +8%
  • Just Cause 2 – akár +5%
  • DiRT 3 – akár +10%

A legújabb 12.8-os Catalyst szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A vállalat egy detektáló alkalmazást kínál, amely ellenőrzi a felhasználó operációs rendszerét és hardverét, majd ahhoz engedélyezi a megfelelő driver letöltését. Az alábbi oldalon keresztül természetesen hagyományos módon is beszerezhető a meghajtó, vagy ennek valamelyik különálló komponense. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt érdemes használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés