Hirdetés

Konkrét nevet kapott a temérdek újítást hozó Catalyst

Az AMD elérhetővé tette a Catalyst legújabb kiadását. A kivételesen nem számozott, hanem szimplán Omega névvel illetett, amúgy 14.12-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Windows 8.1 és 7 operációs rendszereket támogatja, és a Radeon HD 5000, 6000, 7000, 8000(OEM), valamint az R7 és R9 200 szériás grafikus kártyákhoz, az eddig megjelent APU-khoz, valamint a Mobility HD 5000, 6000M, 7000M és 8000M sorozatba tartozó mobil Radeonokhoz telepíthető. Fontos adalék, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált. Ugyanez igaz a Windows 8-ra is, amelyet Windows 8.1-re kell frissíteni. Megjegyzendő, hogy az AMD a .NET 4.5-ös keretrendszert használja, így ha ez az adott operációs rendszeren nem található meg, akkor mindenképpen telepíteni kell a Catalyst vezérlőpult megfelelő működése érdekében.

A szokásos hibajavítások mellett az AMD az újításokra fókuszált, így a Catalyst Omega bevezeti az OpenGL ES 3.0 natív támogatását, illetve elérhető az OpenCL 2.0. Javult a teljesítmény is, amit az AMD a legutóbbi meghajtóhoz viszonyítva nem mért ki, így mindenkinek saját magának kell ezt ellenőriznie. A Dual Graphics is lényeges fejlesztésen ment keresztül, így mostantól sokkal hatékonyabban működik a kiszámolt képek időzített megjelenítése, vagyis a frame pacing nevű CrossFire mód már az asszinkron feldolgozás során is optimális.

AMD Dual Graphics
AMD Dual Graphics [+]

A rendszer a legtöbbet a videószolgáltatások szintjén fejlődött. A Kaveri APU-val bemutatkozó Fluid Motion Video szintet lépet, így a második generációs algoritmus már üzemképes dedikált grafikus vezérlővel is, illetve hatékonyabban dolgozik a mély integrációt megvalósító APU-kon.

AMD Contour Removal és Detail Enhancement AMD Contour Removal és Detail Enhancement
AMD Contour Removal és Detail Enhancement [+]

Továbbfejlődött a Contour Removal funkció is, amely korrigálja a tömörítéstől származó hibákat a videókban, illetve Detail Enhancement mostantól jobban működik, így hatékonyabban élesíthetők a videók.

4K-hoz hasonló élmény 1080p-s videóval
4K-hoz hasonló élmény 1080p-s videóval [+]

A fentiek mellett érdekes funkció még az UltraHD élmény, amely automatikusan aktiválódik akkor, ha a felhasználó Radeon R7 260 vagy jobb VGA-val rendelkezik, és ahhoz 4K-s kijelzőt csatlakoztat. Ilyenkor az 1080p-s tartalmat a Catalyst automatikusan 4K-hoz hasonló minőségűre konvertálja.

A kijelzőkezelés szempontjából újítás a FreeSync támogatása, amely a VESA A-Sync technológiáját támogató monitorokkal üzemképes. Emellett az új Catalyst natívan támogatja az 5120x2880-as felbontást, illetve újítás még a Color Gamut Remap API, amely segít a professzionális alkalmazással dolgozó felhasználóknak színhű képet kapni. Mindemellett direkt támogatást kapott az Alienware Graphics Amplifier.

AMD virtuális szuperfelbontás
AMD virtuális szuperfelbontás [+]

Jelentős újítás még a virtuális szuperfelbontás bevezetése, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az adott programot a natív felbontásnál részletesebben számoltassák ki, majd azt a képet a rendszer visszakonvertálja a natív felbontásra. Ez az újítás jelenleg csak a Radeon R9 285 és 290/290X jelzésű VGA-kon érhető el, de később a többi hardver is megkapja.


[+]

A professzionális piac számára lényeges elem, hogy Windows operációs rendszeren is elérhetővé vált a 24 monitorral dolgozó Eyefinity konfigurációk építése, de ehhez természetesen négy olyan FirePro VGA szükséges, amelyek egyenként hat kijelzőt kezelnek.

A Catalyst Install Manager modul is megújult. Egyrészt hatékonyabban működik, így kevesebb kattintás szükséges a telepítés elvégzéséhez, másrészt a telepítő az aktuális felbontáshoz méretezi magát. Mindemellett az új meghajtók mostantól kapnak egy rendszerellenőrző modult, amely még a telepítés előtt kiegészíti az esetlegesen hiányzó registry-bejegyzéseket. Ezzel az AMD szerint megszűnnek majd a telepítési hibák vagy a telepítés során jelentkező fagyások azoknál a felhasználóknál, akik szoftveres szempontból nem tartják megfelelően karban a számítógépeiket.

Végül az AMD átdolgozta a Cataylst szoftvercsomag tesztelését, így az adott meghajtónak a kiadás előtt 65%-kal több automatikus (nagyjából 441 000) és 12%-kal több manuális (összesen 11 088) teszten kell átmennie. Emellett 10%-kal nőtt a tesztkonfigurációk száma is. A vállalat emellett arra kéri a felhasználókat, hogy a véleményeiket, illetve az esetleges hibákat az alábbi oldalon jelezzék.

A legújabb Catalyst Omega 14.12-es szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről. A Steam platformról való frissítés a program Steam menüjében érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés