Hirdetés

Bye-bye Celeron 566

Az Intel befejezi az utóbbi fél évben legnépszerűbb processzorának, az 566MHz órajelű Celeronnak a gyártását. Kifutó darabok természetesen még jó néhány hónapig kaphatók lesznek a kereskedőknél. Akinek erre a processzorra van szüksége, rendelését 2001. április 13-ig le kell adnia. Az utolsó példányokat 2001. december 17-én szállítják.

Búcsúbeszéd gyanánt álljon itt egy okfejtés a Celeron 566 népszerűségéről. Ennek oka nem más, mint a sokat szidott és gyalázott 66MHz-es FSB (Front Side Bus). Az alacsony órajelnek köszönhetően a celeronos rendszereknek hatalmas FSB-oldali tartalékaik vannak, ezért ennek emelésekor csak a processzornak kell bírnia szusszal, hiszen a Celeron II-t támogató alaplapok hivatalosan is egészen 133MHz-ig tudják az FSB-t. Szerencsés magvú proci esetén az FSB emelésével a belső órajel lazán 1GHz fölé tornászható. Erről Parci és keopsz is sokat tudna mesélni.

Az Intel a Celeronok buszórajelének 100MHz-re növelésével nyilván fel kíván zárkózni az AMD Duronok mögé, és ennek az irodában talán örülnek is. A tuningosok viszont egy jó procival szegényebbek lesznek.

Hirdetés