Hirdetés

Búcsú a Sony monitoraitól

Lapértesülések szerint az észak-amerikai és japán piacok után az év végétől Európában is fokozatosan megszűnik a Sony PC-s kijelzőinek forgalmazása. A vállalat szóvivője a heise online magazinnak adott nyilatkozatában közölte, hogy az utolsó szállítmányok decemberben indulhatnak útnak az európai dealerekhez, azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy a raktárkészletek meddig tarthatnak ki. A Sony addig is több új TFT-modellt is útjára bocsát – mintegy búcsúképpen a kommersz LCD-k piacától. A professzionális Sony kijelzők gyártása és forgalmazása ettől a döntéstől függetlenül tovább folytatódik a jövőben.

Az európai piac elhagyásáról szóló (ezzel a Sony piaci kivonulását globális mértékűvé kiterjesztő) döntést a vállalat Japánban található főhadiszállásán hozták meg, így a hír a beszámoló szerint az európai központ munkatársait is meglepetésként érte. A japán és tengerentúli piacokat érintő korábbi elhatározás kapcsán mindazonáltal sejteni lehetett, hogy az alacsony profitot termelő, csekély növekedést elért üzletág hamarosan teljes mértékben felszámolásra kerül, így a globális forgalomnak korábban mintegy 30 százalékát nyújtó európai divízió is bezárja kapuit.

A Sony kijelzőket gyártó részlege a Trinitron technológiájú katódsugárcsöves monitorokkal alapozta meg hírnevét a kilencvenes években, az LCD-kijelzők fokozatos térhódításával a technológiai fölény azonban lassan teljesen lemorzsolódott, így a gyártó többnyire már csak dizájn tekintetében tudott kiemelkedőt alkotni. A DisplaySearch adatai szerint a japán vállalat tavaly világszerte valamivel több, mint hárommillió TFT-t értékesített, ezzel piaci részesedését tekintve a világ tizedik TFT-gyártójaként rangsorolták.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények

Hirdetés