Hirdetés

Brutális CCD a Kodaktól

Korábbi írásunkban hírt adtunk az új Hasselblad H3DII-50-ről, mely minden eddiginél nagyobb pixelszámú szenzorral rendelkezik a középformátumú gépek közt. A fényképező lelkét adó Kodak érzékelő 50,1 millió aktív képpontot használ, így az elkészült képek felbontása 8176 x 6132 lesz. A 6,8 mikronos pixelméretet sikerült 6 mikronra csökkenteni 48 x 36 mm-es területen, ám ez a változtatás nem jelent képromlást, vagy több zajt a bevezetett új technológiáknak köszönhetően.

A képzajosodást kettő helyett négy integrált jelerősítővel sikerült csökkenteni. Az adatok soronkénti beolvasása nem változott, de immár két regiszter (egy a megegyező, egy a különböző pixelek számára) várja az egyes képpontok értékeit, hogy innen az erősítők továbbíthassák az aktuális információt. Ez a módszer megoldotta az adattorlódás problémáját, mivel immár 4 csatornán folyik egyszerre a feldolgozás, és elegendő 24 MHz helyett 18 MHz-es órajelen működtetni a négy jelerősítőt.

A másik fontos újítás a "Pulse flush" elnevezést kapta. Hagyományosan az érzékelő az exponálás előtt minden egyes képpont adatait továbbította a beolvasó regiszternek, majd az "eldobta" a szükségtelen információt, mivel az eljárás csak arra szolgált, hogy a felesleges/kóbor feszültséget levezesse az szenzorról. A KAF-50100-on ezzel szemben minden pixelhez tartozik egy úgynevezett "lefolyó" a regiszterbe való kiíráskor keletkező időveszteség elkerülése végett, ami 50 millió pixelnél már jelentős lenne, nem beszélve a megnövekedő energiaigényről. Az eljárással sikerült elkerülni azt, hogy az esetleg beégő pontok szomszédos pixelei is túlexponáltak legyenek környezetük megnövekedett feszültségszintje miatt.

Az, hogy az új technológiát dSLR-ekben is alkalmazni fogják-e, még nem eldöntött. Az érzékelő lehetőségeit jelzi, hogy pár légifotózással foglalkozó vállalat már most jelezte érdeklődését az új termék iránt (a sajtóközlemény szerint akár egy kisebb notebook méretű tárgy is kivehető egy mérföldet átfogó kép esetén).  A gyártáshoz szükséges eszközök már készen állnak a tömegtermelésre, de igazán csak 2008 negyedik negyedévében indul be a termelés.

Kodak KAF-50100 specifikáció.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés